“Косовска фуснота” – гарант српског суверенитета или бриселска подметачина?

Сепаратистичка Скупштина у Приштини усвојила је декларацију којом одбацује фусноту (звездицу) поред назива “Косово” у међународно постигнутим споразумима.

 

Данијел Игрец

 

Реч је о механизму договореном у оквиру антисрпског бриселског “дијалога” према којем се јужној покрајини омогућило да у међународним односима наступа самостално, без посредовања представника УНМИК-а како је то предвиђено Резолуцијом 12 44.

У тексту фусноте стајала је додуше формулација да је статус тзв. Косова приликом учешћа у регионалним међународним организацијама “усклађен са Резолуцијом 1244 и Саветодавним мишљењем Међународног суда правде”. Такав текст требао је да стоји на табли испред представника Приштине приликом сваког заседања регионалних организација. Међутим, она је била и остала само мртво слово на папиру. Запад је фусноту искористио како би Србију натерао да допусти својој јужној покрајини представљање у међународној заједници са својим “државним” симболима-грбом и заставом “Републике Косово”.

Прихваћена још за време режима Бориса Тадића поменута фуснота ни у чему није чувала српски територијални интегритет нити је била одраз њеног суверенитета како је то желела да представи тадашња власт.

Наиме, у злогласном “Споразуму о регионалном представљању и сарадњи” јасно се предвиђа да ће српска страна по питању своје јужне покрајине водити “делотворну, инклузивну и репрезентативну” политику .

Другим речима, Србија се обавезала да неће ометати деловање Приштине у свим постојећим и будућим међудржавним(!) организацијама како би се постигла пуна интеграција тзв. Косова у систем међународних односа. Она је пристала на право Приштине да потписује споразуме и уговорне односе са Европском унијом. Примере ове погубне политике видимо у закључивању Споразума о стабилизацији и придруживању између тзв. Косова и ЕУ као и у Споразуму о оснивању Фонда за Западни Балкан у којем Приштина учествује као равноправан партнер Србије, са свим правима и обавезама независне државе.

Фуснота је била конципирана тако да је уважавала “реалност на терену” и противно Резолуцији 1244 косовским властима пружала право да у своје име и за свој рачун учествују у раду регионалних организација. Као суверена држава. Фуснота је директно утицала на декомпозицију улоге и структуре међународне мисије УН на КиМ.

Сада када је постигла своју сврху и учврстила косовску самосталност фамозна фуснота Приштини више не треба па је ова зато одбацује.

Оштро критикована од ондашње “напредне” опозиције (садашњег режима) поменута “косовска звездица” била је још једна у низу бриселских подметачина Србији. Циљ ЕУ био је изнаћи начин како би се додатно осигурала и употпунила (међународна) афирмација косовске државности.

Свестан сервилности “проевропских” власти у Србији Брисел уопште није морао много да се мучи. Један састанак у престоници ЕУ, кратко руковање Борка и Едите и ствар је била ”компромисно” решена.

Уместо да по доласку на власт поништи све Боркове споразуме актуелна власт направила је корак даље. Не само да је оставила у животу косовску фусноту већ ју је додатно модификовала на штету Србије прихватањем да тзв. Косово учествује као де факто члан свих регионалних форума без помињања самог текста фусноте.

Приштина наставља да врши политички притисак и још једном поручује Београду да за њу бриселски преговори више не постоје. Зашто би када је до сада добила скоро све што је тражила, док је Србија губила део по део својих државних ингеренција. Због чега онда Београд на “преговорима” још увек инсистира?

Резолуција 1244, Устав и СБ УН још увек постоје.

Шта чекамо?

 

 

 

ИЗВОР: Центар академске речи