Корак до Рашке митрополије

 

 

 

Одлука Сабора Српске православне цркве да административни центар Рашко-призренске епархије, осим у Призрену, буде и у Старом Расу, односно Новом Пазару, обрадовала је Србе у овом делу Рашке области који већ дуже времена траже формирање Рашке епархије и обнову Рашке митрополије, која је у Новом Пазару постојала до 1766. године.

„Верујемо да је ово значајан корак ка формирању Рашке епархије, а потом и обнављају Рашке митрополије“, каже, реагујући на одлуку Сабора СПЦ др Добросав Никодиновић, председник Удружења „Рас“, које већ дуго од највиших црквених органа тражи формирање Рашке епархије са седиштем у Новом Пазару.

„Невероватно је да Стари Рас, где је Стефан Немања стварао прву српску државу, где је рођен Свети Сава и где су корени српске вере и културе, није седиште епархије која би Србима била велико охрабрење за опстанак на овим просторима. Овде су српске светиње светског значаја: Петрова црква, Сопоћани и Ђурђеви ступови, овај крај Цркви је дао четири патријарха. Формирањем Рашке епархије Црква би могла умногоме да помогне у заустављању сеоба Срба из овог краја, а тај проблем је алармантан“, истако је Никодиновић.

Непознаница

Где ће бити новопазарски административни центар владике рашко-призренског Теодосија још се не зна. У граду је обновљена зграда некадашње Митрополије, а било је и најава да ће се, у случају формирања Рашке епархије, градити и владичин двор код Петрове цркве.

 

 

 

ИЗВОР: Новости