КОНАЦ ИЗ КАМЕНА – тајна базалта

Споменик српској војсци на Зебрњаку код Куманова, у част победе у Кумановској битки, направљен је од базалта, који Плиније бележи као афричку реч. У старом веку базалт је коришћен у грађевинарству, а путеви су поплочавани и насипани каменом од базалта. Користи се и данас у изради путева и грађевинарству, због своје једрине, чврстине и физичко-хемијског састава.

Базалти су најтврђе магматске стене, различитог састава и квалитета, обично тамно-сиве или црне боје. Показује шкољкаст прелом. Кад изгубе мајданску влагу, на базалтима се јављају карактеристичне беличасте пеге, назване “сунчане”. Порекло ових пега није потпуно објашњено, али већина научника сматра да су последица инсолације. Карактеристични споредни састојци неких врста базалта (оксиди гвожђа, хематит и титан), распадањем дају зеолит, незаменљиво средство које уклања штетно радиоактивно зрачење.

 У последње време се све више примењује као арматура за бетонске конструкције, уместо гвожђа. Не оксидира нитии кородира, јер не апсорбује влагу а еколошки је потпуно чист и не може да буде радиоактиван као гвожђе. Производи од базалта су веома различите намене: влакно, конац, гајтан, платно, завоји, фластери, картон, вата, вуна, чипка, свила, различите врсте одеће, падобрани, цеви за агресивне флуиде, темељи зграда и носеће конструкције, подлоге путева, пруга и канала, у производња цемента.

Доњи веш израђен од базалтне свиле не надражује кожу, неутралан је електрично и бактериолошки, што спречава развој гљивичних оболења. Предност базалтних влакана у односу на класичне су нетоксичност, звучна изолација, топлотна од -280 до 1200 степени, као и изолација од влаге, хемијска постојаност, отпорност на абразију и корозију. Непрекидно базалтно влакно израђује се посебним технолошким и еколошким процесом, од базалтних стена, магматског порекла, које се појављују на површини и различитим дубинама земљине коре.

Базалт има бројна налазишта са варјететима специфичних особина, а његова употреба зависи од састава, структуре и текстуре, у милионским  нијансама. Посебно привлачна чињеница у технологији од преко 1800 производа од базалта, јесте ниска цена сировина, са уштедом енергетских ресурса који не загађују животну средину човека.

 

Љубодраг Пантић

ИЗВОР: Центар академске речи