КОМШИЈЕ СЕ УЗНЕМИРИЛЕ: Русија и Србија су једини реметилачки фактор на Балкану!

Српски премијер Александар Вучић током тродневне посете Русији изјавио је да је „очигледно да на Балкану постоје све веће тензије и покушаји свеукупне дестабилизације односа“, у шта, према његовим речима, неко улаже много напора. На питање које су то снаге које желе дестабилизовати западни Балкан, Вучић није хтео прецизно да одговори, јер му, како је рекао, не пада на памет.

– То је очигледно. Довољно је погледати ситуацију у нашем окружењу и да вам то буде потпуно јасно. То сад покушавају ширити преко Бање Луке, Сарајева и Београда. Шта бих ја о томе јавно говорио, не пада ми на памет, довољно је да ја знам и да Влада зна и да подузима кораке – рекао је Вучић.

С обзиром на тренутну ситуацију у Црној Гори, где опозиционе странке организују насилне протесте против уласка ове државе у НАТО, Вучићеве изјаве изазвале су низ реакција. Иво Банац, хрватски политички аналитичар и познавалац геополитичких прилика у региону и шире, констатује да су, уствари, само два реметилачка фактора у региону – Русија и Србија.

– У овом тренутку Русија ствара проблеме у БиХ, кроз референдум у РС који је последица утицаја из Москве, проблеме у Црној Гори и проблеме у Македонији. Ако ћемо тражити ко мути воде на Балкану, адреса је Москва, и то преко Београда. Изјаву да Србија жели стабилност морате гледати кроз то верујете ли Вучићу. Ја му не верујем, Србија води великосрпску политику. Пример вам је САНУ, који прво каже да је Косово изгубљено, али се онда исправљају и кажу: Узећемо пола БиХ. Србија дестабилизује регију, што некоме из БиХ не треба посебно објашњавати – сматра Банац.

Александар Попов, директор Центра за регионализацију у Београду, сматра да је у историји држава Балкана остало много неодговорених питања те да је то узрок нестабилности.

– Односи с другим земљама користе се за унутрашњополитичке сврхе. Ниједна држава нема стабилне институције, па онда имамо самовлашће владајућих гарнитура. Све то изазива кризе. На Балкану имате два латентна жаришта, то су БиХ, коју је Дејтон оставио недовршену и то би требало мењати, и Македонија. У последње вријеме имамо јачање националистичких трендова, што утиче на ситуацију у региону. У Црној Гори имате сличне ситуације, јак просрпски и руски фактор. Русија има неке труле инвестиције ту. Да ли су Србија и Русија у то умешане, не знам, али постоји потенцијал да јесу – сматра Попов.

Влатко Цвртила, загребачки стручњак и декан Универзитета ВЕРН, сматра да је главни узрок нестабилности фрагментарност држава региона и ривалство између суседних држава.

– Сви политичари говоре да ће одржати мир и стабилност, а дела говоре да већином мисле и раде тако да што је ситуација код суседа нестабилнија, то боље за унутрашњу политику. Србија има ружну политику, јер је прилагођава ситуацијама. Некад подржавају мир и стабилност, а онда српски министри прете владама региона. Србија још жели провући своје хегемонистичке интересе, поготово према мањим државама – сматра Цвртила.

Цвртила истиче да се српска политика често користи разним триковима како би себи побољшала преговарачку позицију у ЕУ или у региону.

– Често се може видети да Србија користи пријатељство с Русијом, односно имате симболичке посете у згодним тренуцима када треба испословати бољу позицију за преговоре са ЕУ – наводи Цвртила.

Изјаве које кажу да Запад дестабилизује регион зато што шири НАТО, Банац сматра неутемељеним.

– Наравно да Запад шири НАТО, али у интересу и на захтев оних који се једино на тај начин могу осигурати од руске и великосрпске субверзије – истиче Банац.

 

 

ИЗВОР: pravda.rs