Команда NATO у Сарајеву забранила да Трећи пешадијски пук учествује у прослави Дана РС

ГЕНЕРАЛИЦА ВИЛЦ ЗАПРЕТИЛА ДА ЋЕ СВА ВОЈНА ЛИЦА КОЈА ДОЂУ НА ПРОСЛАВУ ИЗГУБИТИ СЛУЖБУ

 

 

 

giselle-m-wilz

                                                                Giselle M. Wilz

 

 

 

ДОШЛО је до преокрета након што је у Министарство одбране БиХ стигао захтев председавајућег Предсједништва БиХ Младена Иванића да се приликом његовог појављивања на обележавању 9. јануара, као Дана РС, ангажује почасна јединица ОСБиХ на коју он има право, као члан Врховне команде Оружаних снага, што је министарство првобитно и било и одобрило.

Уследило је писмо из NATO штаба у БиХ са упозорењем да је учешће било којег припадника Оружаних снага БиХ у било којем сегменту програма Дана Републике Српске неуставно.

Министарство одбране БиХ је одмах потом стопирало властиту одлуку о ангажману Оружаних снага БиХ.

Претходно је бригадни генерал Giselle M. Wilz, командант NATO Штаба Сарајево, навела у саопштењу да је у овом случају институционални и правни оквир јасан:

„Систем пукова, укључујући и Трећи (Република Српска) пешадијски пук, успостављен је споразумом сва три конститутивна народа како би се креирао одобрени механизам за неговање посебних наслеђа и традиција. У складу с договореним, све активности пукова морају се одобрити кроз ланац командовања који је дефинисан законима и прописима у области одбране. Министар одбране је била у праву када није одобрила учешће ОС БиХ у активностима 9. јануара.“

Још је додала: „Припадници ОС БиХ су положили заклетву да ће бранити уставни поредак БиХ; осим тога, Закон о одбрани јасно каже да активности које су у супротности са Општим оквирним споразумом за мир представљају основ за смену с дужности. У овом тренутку, учешће било ког припадника ОС БиХ у било којем делу програма „Дана Републике Српске” 9. јануара представљало би кршење Закона о одбрани: према закону, те особе би подлегале дисциплинским мерама, укључујући и отпуст из војне службе. Њихови поступци би се могли разматрати и у контексту Анекса 1А Општег оквирног споразума за мир у БиХ“.

 

 

 

 

 

 

 ИЗВОР: Независне новине, Факти