Ко не оде сад у пензију – догодине чека дуже

Београд – Жене са навршеном 61 годином живота и најмање 15 година стажа до 31.31. децембра могу да поднесу захтев за пензију, а ако то не ураде чекаће додатних шест месеци.

Када је реч о превременом пензионисању, Јелица Тимотијевић из Фонда ПИО је рекла да је у 2016. услов за превремену пензију за жене 37 година стажа осигурања и најмање 55 година живота.

„Могу да поднесу захтев до 31. децембра ове године и да остваре право на превремену старосну пензију“, рекла је Тимотијевић за РТС.

Она додаје да је тај услов за мушкарце 55 година и осам месеци живота и најмање 40 година стажа осигурања.

„Од 1. јануара се мењају услови и подиже граница за преверемену старосу пензију и за жене и мушкарце, тако да најкасније 31. децембра треба да поднесу захтев за пензију одосно да најкасније 30. децембра прекину радни однос“, навела је Тимотијевић.

Она је рекла да се 2024. изједначавају услови за жене и мушкарце за превремену старосну пензију.

Код жена те године би се дошло до услова – 40 година стажа осигурања и најмање 60 година живота за превремену старосну пензију, као и за мушкарце.

„За жене следеће године је услов 55 година и осам месеци живота и 37 година и шест месеци осигурања, а за мушкарце 56 година и четири месеца живота и 40 година стажа осигурања“, рекла је Тимотијевић.

Она додаје да је умањење пензије 0,34 одсто по сваком месецу за који се раније оде у пензију, али то умањење може да буде највише за пет година, што је укупан износ од 20,4 одсто.

Томотијевић је рекла да је умањење трајно.

Према њеним речима, годишње у просеку у Фонд ПИО стигне око 560.000 захтева, од чега се око 93 одсто реши у законском року од два месеца.

 

 

 

 

ИЗВОР: Танјуг