Ко је легални наследник светог римског царства

        Пошто је славни град Рим пао 476. године под германским притиском, Источни део Царства, са седиштем у Константинопољу, одржао се још хиљаду година!
Цар, који се тада налазио у (по нашки) Цариграду, пад Рима је доживео само као пад западних провинција, али не и римске државе и културе. Јер, иста је, заједно са јудео – хришћанском религијом у грчко-римском руху, наставила да еволуира током средњег века све до доласка Турака.
        Поставља се онда питање – Карло Велики и германска свита која је прогласила Свето римско царство позивајући се на Царство, није ли ништа друго до узурпатор и нелегални наследник Августа и Трајана, док је легални трон био у рукама Цариграда?
        То вам је исто када би се данас Мађари позивали на Растислава, краља Велике Моравске, државе коју су они лично освојили и уништили. Није ли онда православна религија – једини легални наследник римске цркве, а не њен неогермански католички компетент?

Није ли Москва заиста трећи Рим, будући да је Рим заправо пао 1453. године под Турке и да се круна одатле пренела у Русију? Није ли зато скован термин ,,Византинци” и ,,Византија” за Ромеје, који тај назив нису познавали, од стране управо германских освајача који су пошто-пото хтели да се докопају римског трона Европе, деградирајући Ромејско царство са седиштем у Цариграду? Грци су себе називали Ромејима чак све до 19. века, када су зарад западних симпатија у борби за ослобођење морали да се крсте паганским називом Хелени, чиме су се одрекли претензија за обнављање Источноримске хришћанске империје!

Закључак је један: Православна религија је једина римска државна вера, а Источно Ромејско царство једини наследник старог Рима. Срби су стога директни баштиници истинске европске државе и вере, заједно са другим ортодоксним народима. Правно гледано, Запад није легална Римо-Европа.

ИЗВОР: Фејзбук страница: srbski.weebly.com, Историја Срба