КЊИГА: траг у вечности

  • Прве књиге настале су у камену и дрвету, а у Египту је више миленијума пре нашег доба почео да се користи папирус

Од свог настанка људи су се трудили да оставе неки писани траг за собом. У почетку то су били цртежи на зидовима пећина, а касније су проналажени разни материјали који су служили као подлога за писање. У далекој прошлости коришћен је камен као подлога, али и за писање, а за прве записе употребљавано је и дрво.

Прве књиге настале су у камену и дрвету, а у Египту је више миленијума пре нашег доба почео да се користи папирус. Листови су лепљени један за други и на тај начин је формирана дугачка ролна папируса. Пошто је било изузетно тешко писати читавом дужином ролне, она је дељена на стубиће.

Свици који су коришћени у свакодневној употреби били су дугачки око седам метара и намотавани су на штап. При читању, гласник је морао пажљиво и постепено да их одвија, како се оваква „књига” не би исцепала или распала.

С временом је папирус замењен пергаментом који је такође завијан у ролне. Пергамент се показао издржљивијим од папируса па је врло брзо ушао у широку примену у многобројним земљама широм света.

За белешке, трговачке рачуне, али и математичке задатке, стари Грци су употребљавали воштане таблице. Две или више ових таблица спајане су у свеску, а када је у Грчкој пергамент заменио папирус, и он је добио облик таблице. Сваки лист је посебно препариран, а затим су лепљени у заједничке корице. Овакав начин лепљења књига почео је да се користи у првом веку наше ере.

Прве књиге увијене у кожне корице појавиле су се у шестом веку у Египту. Овакав начин увијања књига постао је врло брзо популаран, па су се мајстори коричења такмичили у украшавању корица књиге.

Дуго времена књиге су писане ручно, и самим тим било их је, у односу на доба у коме живимо, веома мало, што је подразумевало и да су биле изузетно скупе.

Проналазак штампарске машине значио је могућност да књиге постану доступне свима. Штампање књига уз помоћ машине, уз непрестани развој технологије у веку који је иза нас, допринело је умножавању књига у потребном броју примерака. Тако књига више није била привилегија богатих, већ је створена могућност да до ње дође свако ко то жели.

АУТОР: Р. М.

ИЗВОР: Политика