КИЈЕВСКИ РЕЖИМ ЗАБРАНИО ЧАК 38 КЊИГА РУСКИХ АУТОРА

ПОД ЗАБРАНОМ И КЊИГА С. ГЛАЗЈЕВА

„КАТАСТРОФА. ОД АМЕРИЧКОГ РАТА ДО СВЕТСКОГ РАТА“

 

  • Аутор забрањене књиге „Украјина. Хаос и револуција – оружје долара“, писац Николај СТАРИКОВ: Стварни разлог забране увоза руских књига у Украјину је да се од њених грађана сакрије истина о државном преврату у тој земљи и улози САД у њему

ДРЖАВНИ комитет за телевизију и радио емитовање Украјине саставио је списак „антиукрајинских“ књига руских аутора чији је увоз забрањен на територију те земље.

На њему се нашло 38 књига руских аутора, укључујући: „Украјина. Хаос и револуција – оружје долара“ Николаја Старикова, „Евроазијски реванш Русије“ Александра Дугина, „Хладно источно вече руског пролећа“ Андреја Фурсова, „Кијев капут“ Едуарда Лимонова, „Донбас – Путинова димна завеса?“ Сергеја Доренка, „Катастрофа. Од америчког рата до светског рата“ Сергеја Глазјева, „Евромајдан. Ко је уништио Украјину?“, Љева Вершињина, „Масовно кршење људских права током грађанског сукоба у Украјини, 2013-2014. године“ Александра Дјукова.

Циљ забране увоза руских књига у Украјину је да се од грађана сакрије истина о државном преврату у тој земљи и улози САД у њему.

Такво мишљење изразио је у интервјуу агенцији ТАСС писац Николај Стариков, чија се књига „Украјина. Хаос и револуција – оружје долара“ нашла на списку забрањених.

 

01772

Николај Стариков

        Стариков је нагласио да његова књига не садржи оно што је Државни комитет за телевизију и радио емитовање назвао основом за њену забрану – „ни ширење мржње, ни сепаратизам, ни фашистичке идеје, ни све оно што тамо набрајају украјинске власти“. Стварни разлог забране увоза књиге у Украјину је, по ауторовом мишљењу, жеља власти да сакрију истину о ономе што се догађа у земљи.

Први заменик председника одбора за културу Државне Думе Русије Јелена Драпеко сматра узалудном забрану Кијева на увоз књига руских аутора у условима постојања интернета.

„Наставља се рат у информативној сфери, украјинска власт наставља да се изолује. Те књиге нису против Украјине – оне су против украјинске власти. И власт се од њих, ево, брани“ – казала је Драпеко, коментаришући одлуку државног комитета Украјине.

Оне је нагласила да је то „апсолутно неефикасна мера у условима постојања интернета, са кога се може скинути било која књига, без превожења тона папира преко границе“.

„Они настављају да се држе линије изолације, затим ће почети да конфискују књиге у библиотекама и да их пале на ломачи, као Хитлер на почетку своје владавине“ – истакла је Драпеко.

 

 

ИЗВОР: Факти