„КИЈЕВСКИ ПАТРИЈАРХАТ“ Украјинској православној цркви досад отео 30 цркава

ЗА ГОДИНУ и по дана – колико је протекло од почетка грађанског сукоба у Украјини – од Украјинске православне цркве Московског патријархата било је насилно отето око 30 цркава. Међутим, у исто време је Украјинска православна црква московски патријархат формирала преко 400 нових парохија, саопштио је у интервјуу РИА Новости митрополит Бориспољски и Броварски Антоније (Паканич).         „У зони оружаног сукоба налази се пет епархија које припадају нашој цркви. То је преко хиљаду храмова и стотине хиљада верника. У току ратних дејстава било је срушено десет храмова, преко 70 цркава је оштећено. Три свештеника наше Цркве су погинула у Донбасу. Многи наши парохијани су били принуђени да се преселе. У последњих годину и по дана око 30 храмова наше Цркве нашли су се у саставу „Кијевског патријархата“. Ово је тужна тенденција“, – рекао је митрополит Антоније.

Међутим, подвукао је он, то је мање од 1% укупног броја парохија УПЦ којих је преко 12 хиљада. Осим тога, према речима јерарха, само у току 2014. Године УПЦ је основала преко 400 нових парохија. „Тако, без обзира на тешку ситуацију, број црквених општина у нашој Цркви непрекидно расте“, – напоменуо је он.

„Овде није реч само о статистичким подацима реч о живим људима којима је нелегитимно ускраћена могућност да посећују драге њима храмове. А то безакоње се толерише, а понекад чак и изводи уз учешће локалних органа власти и праћено је инертношћу милиције“, – појаснио је саговорник агенције и пожалио се да су се у протеклих годину и по дана односи УПЦ са „Кијевским патријархатом“, чији представници директно учествују у одузимању храмова УПЦ, знатно погоршали и да дијалог за сада није успостављен, без обзира на то што УПЦ покушава да не продубљује сукоб и да решава настале конфликте искључиво легалним путем – на суду.

Према мишљењу представника УПЦ, не постоји војно решење ситуације на Донбасу. „Данашње противнике може да помири заједничка молитва. Сви желе мирно небо и срећну будућност за своје породице. Сада је управо оно време када треба да све одбацимо и да идемо у храм. Покајањем ћемо спасити и своје душе, и будућност нашег народа, као и наше Отаџбине“, – закључио је представник УПЦ.

 

 

ИЗВОР: Факти