КАКВА ЦРКВА ТАКВИ И СВЕЦИ: Откривен споменик Алојзију Степинцу у Осијеку

У Осијеку је данас откривен споменик кардиналу Католичке цркве у Хрватској Алојзију Степинцу, дан уочи 57. годишњице његове смрти.

 

 

 

 

Председник Удружења Маријан Губина је том приликом рекао да се постављањем спомен-бисте желела одати почаст Степинцу, “његовој жртви и мучеништву кроз коју је показао прави смисао вере, те подсетити Осјечане колико је важно бити спреман поднети жртву”.

За градоначелника Осијека Ивана Вркића Степинац је, како је рекао новинарима, “један од највећих хрватских синова”, а спомен-биста је “знак захвалности за све што је учинио за опстанак хрватског народа”.

Новинари и архитекта Томислав Пргомет, међутим, имали су приговор на то што је спомен биста постављена, како сматрају, на непримереном месту, у непосредној близини паркиралишта.

Пргомет је приметио да је примерено место за постављање споменика било којем свештенику испред цркве или жупног двора, а да је ово место “непримерено и потцењивачки према кардиналу Степинцу”, пренела је Хина.

Док Хрватска велича Степинца, он је за Србију спорна личност која је допринела страдању више стотина хиљада Срба, Јевреја и Рома.

Српска православна црква (СПЦ) ће на седници српско-хрватске црквене Мешовите комисије 13. и 14. фебруара у Новом Саду представити доказе да је Степинац активно учествовао у стварању Независне Државе Хрватске (НДХ) и њеној геноцидној политици.

Трећа седница Мешовите комисије СПЦ и Хрватске бискупске конференције биће посвећена питањима да ли је Степинац подржавао политику НДХ и какав је био његов однос према српском народу.

Чланови комисије, која је формирана на иницијативу папе Фрање, заседаће у новосадском Владичанском двору Бачке епархије, како би укрстила историјске аргументе и расветлила улогу и одговорност Степинца за злочине НДХ током Другог светског рата.

 

 

 

 

 

 

ИЗВОР: Танјуг, Блиц