КАКО СЕ БРАНИТИ ОД ИСЛАМСКЕ ДРЖАВЕ И „ВЕЛИКЕ АЛБАНИЈЕ“

Предраг Ћеранић

 

Потребно је стварати лук на потезу Бањалука – Београд – Скопље у медијском, безбедносном и политичком смислу
Идеја о „великој Албанији” није од јуче. Стара је то прича. Аустро-Угарска је планирала и подстицала стварање „велике Албаније”, а исто је чинила и нацистичка Немачка. Циљ Аустроугара и нациста био је исти – спречавање руског утицаја на Балкану, за шта је „Албанија у природним границама”, као несловенска земља и земља у којој је православно становништво у занемарљивом броју, била погодно средство.
Ситуација се није променила ни данас. Како потиснути руски политички, економски и било који други утицај него дувањем у једра албанским сновима. Мало рата у Македонији може у потпуности да заустави Турски ток. Многи се труде да терористички напад на Куманово прикажу као међунационални конфликт и створе услове за међународну конференцију, с циљем да Македонија постане федерација, у којој би албанско становништво у делу земље у којем је већина добило федералну јединицу. Исти рецепт би био примењив и за Прешевску долину, односно у три општине на југу Србије с албанском већином: терористички напади, па протести Албанаца због угрожених људских права, затим преговори и ето аутономије. Аутономија по аутономија и ето „Албаније у природним границама”.
Ако би успеле да поразе снаге Башара ал Асада и уђу у Дамаск, ударне групе Исламске државе (ИДИЛ) пребациле би се на Балкан, где би наставиле операције тако што би помогле стварању „велике Албаније”. Грчка је сувише православна да би била поштеђена ширења Албаније на њеном тлу. Исто тако, „очијукање” с Русијом вероватно је неопростиво. Ако се догоди најављивани финансијски колапс Грчке, он ће се одразити и на грчку одбрамбену способност, што погодује онима који у кампу ИДИЛ у Албанији пролазе кроз обуку.
Италијанска полиција, која је поменути камп у Албанији открила и алармирала међународну јавност, добила је опомену у виду фотографија римског Колосеума са симболима Исламске државе, објављених на интернету.
Кампови нису само у Албанији. СИПА их тражи на босанским планинама Звијезда и Влашић. Моћ Исламске државе није само у снажној идеји, утемељеној на верској основи. С Исламском државом постоје далекосежни планови, па се може рећи да ИДИЛ води ратове будућности – геолошке ратове за руду, енергију и воду. Зашто нападају Мосул, већ због највеће бране на Тигрису, без које би Ирак остао без воде и струје. ИДИЛ напада критичну инфраструктуру.
Пропагандни материјал пронађен у акцији “Рубен” указује на то да Исламску државу ментори систематски убризгавају у вене младима. Територија Босне и Херцеговине је изван домашаја „природне Албаније”, али би се „чишћењем” Дрине од Срба – а што се постиже разноврсном методологијом – преко Рашке области могло доћи до Албаније, па даље према Турској, и ето емирата, односно Исламске државе на Балкану. Одвојити Србе од Дрине, учинити их несигурним до мере да продају земљу и исељавају се – препознатљив је сценарио, виђен још на Косову и Метохији.
Како се одбранити од немани? Кључ опстанка Републике Српске је одбрана Подриња. Очувати Подриње у економском и безбедносном смислу требало би да буде императив. Када је у питању регион, треба стварати лук на потезу Бањалука – Београд – Скопље, у медијском, безбедносном и политичком смислу.

 

ИЗВОР: Прес РС