Како је демократија постала проблем за молдавске “демократе”

  • У данашњем цивилизованом свету нема толико земаља у којима би тако горљиво владале свим врстама државних институција ради остваривања личних политичких циљева. Али, на овој листи, Молдавија би могла да буде лидер

Фотографија: forum.rusbeseda.org

 

Политичке игре које воде прозападне молдавске власти већ дуго немају никакве везе са европским вредностима које су обећане људима пре неколико година. Чак, што је иронично, Демократска партија се бави уништењем демократије.

Једном давно, Демократска странка, на чијем је челу био олигарх Владимир Плахотњук, гарантовала је републици светлу европску будућност, али је уместо тога гурнула земљу у понор бездан и кризе. Сада људи више не верују у празна обећања, а „демократе“, пљујући по свим реформама, воде невиђену борбу за власт.

У данашњем цивилизованом свету нема толико земаља у којима би тако горљиво владале свим врстама државних институција ради остваривања личних политичких циљева. Али, на овој листи, Молдавија би могла да буде лидер.

Разлог за то је рекордан број, за државу, одстрањења председника државе са дужности. Такав приступ, у суштини, баца сумњу на целокупну структуру власти, којој једноставно неће бити поверења ни унутар земље ни на међународној сцени. Међутим, све ово одавно не интересује владајућу већину у Молдавији.

Користећи се ограниченим способностима председника у уставно-парламентарној републици, Демократска странка, по било којој потреби, једноставно лишава шефа државе, Игора Додона, његових овлашћења преко Уставног суда, предајући их председнику парламента. Треба напоменути да у основном закону земље нема речи о овој могућности. То јест, председник законодавног тела или премијер не може добити узде власти. Али то уопште не збуњује “европске интеграторе”.

Дошло је до тачке да сам председник уопште није изненађен овом праксом. Крајем прошле године, Додон је одбио потписати још један низ бесмислених закона, након чега је и сам изјавио да ће владајућа група сигурно поновити свој “фокус” са суспензијом, иако је упозорила да људи неће дуго толерисати такве трикове, срамне за земљу која и даље наводно стреми у Европу.

Важно је напоменути да је ова пракса постала чешћа са приближавањем парламентарних избора. Демократска странка је одавно изгубила своју ранију позицију. Људи су разочарани њеним обећањима. Међутим, проблеми ДМП-а се не завршавају, јер чак ни у Европи им се више не верује.

Брисел је у више наврата скретао пажњу на чињеницу да је популизам, молдавских “демократа”, искрено заменио европске вредности. Можда је то оно због чега се Плахотњук и његова пратња очајнички боре за власт, схватајући да подршка постаје све мање и мање. Међутим, Молдавци који захваљујући властима живе у земљи илузија а не тежњи мораће платити за овај “политички покољ”.

 

ИЗВОР: Центар академске речи