КАКО ДА НАС БУДЕ МИЛИОН ВИШЕ: Егоизам заменио природне пориве

Новцем се не зауставља депопулација, јер би иначе најбогатија друштва имала највећи наталитет, а по правилу се дешава супротно

НОВЦЕМ се не зауставља депопулација, јер би иначе најбогатија друштва имала највећи наталитет, а по правилу се дешава супротно. Од праисторије до данас најуспешније су културе које су отворене, динамичне и гаје идеал радости заједничког живота и уживања у подизању деце.

Археолози, форензичари историје, свакодневно се срећу са материјалним доказима депопулације због које нестају и највеће цивилизације. Најопаснији узрок те појаве су изолација и самоизолација, уз сузбијање природних узора, идеала и порива који се замењују егоизмом. Такве културе буквално и метафорички граде зидине око себе, али ниједан зид никад није спасао бесциљну цивилизацију. Пример успешног друштва је Винчанска култура из шестог миленијума пре наше ере, најбројнија и најуспешнија популација која је икад живела на овим просторима. Рецепт за успех Винчанаца види се и кроз њихове фигурине са истакнутим атрибутима женствености и плодности.

Кад те идеале упоредите са вредностима које се данас промовишу, добијате ужасавајући податак да само у Београду 100.000 жена нема партнера. Самоизолација се спустила на ниво појединца, јер се као животни циљ промовише себичност. Мушкарци и жене седе у кафићима, али не флертују већ ћуте и свако дрнда свој мобилни телефон. Зато нас има све мање. Политичари не могу да реше проблем депопулације протекционизмом и плаћањем новорођенчади. То се решава повратком природних идеала заједништва, уживања у деци и стварања атмосфере у којој свако ко жели да ради може и да успе.

 

 

ИЗВОР: Вечерње новости