КАКО ЋЕ СЕ ЗАВРШИТИ СУКОБ САУДИЈСКЕ АРАБИЈЕ И ИРАНА?

  • Према британском листу The Independent суштина проблема је у томе да су Саудијци заједно са Турцима планирали улазак њихових војски у Ирак и Сирију, али је операција отказана вољом САД
  • Саудијска Арабија није планирала само да војно упадне у Ирак и изврши некакве мале акције, већ да ствари сунитску државу Сунистан
  • Зато је Ријад почео да прави проблеме. Суштински, убијањем шиитског проповедника Саудијци су направили провокацију која се може мерити са оном учињеном од стране Турака када су оборили руски војни авион Су-24 у Сирији. Другим речима, Саудијци желе да изазову рат на целом Блиском истоку, а можда и у Средњој Азији и на Кавказу
  • На другој страни, захваљујући рационалном понашању Ирана, рат се може избећи и задржати на садашњем «хибридном рату», што значи да ће Саудијска Арабија и Иран и даље ратовати, али незванично

 

 

 

У недељу, 3. јануара, Саудијска Арабија је објавила да прекида дипломатске односе са својим главним регионалним супарником – Ираном. Сличну изјаву дао је шеф Министарства спољних послова Краљевства, Адел ал Џубејр.

Поред тога, Адел ал Џубејр је најавио и друге кораке, а посебно и у Лиги арапских држава, Организацији исламске сарадње и Уједињеним нацијама, како би осигурала своја права.

Конфликт је избио, да подсетимо, после 2. јануара, када је Арабија објавила да је извршила масовне смртне пресуде, укупно је убила 47 људи, међу њима и познатог шиитског проповедника Ајатолу Нимра ан Нимра, који је ухапшен 2012. године под оптужбом да је подстрекивао на масовне акције протеста против владе.

Техеран је брзо реаговао, оптуживши Ријад да кажњава своје политичке противнике, а потом је било тешко испратити све међусобне оптужбе и «ватрене» емисије, чланке итд. медија две државе.
Дошло се до тачке кључања, која може одвести у нежељене правце деловања, пре свега у рат две државе који би се проширио на цео регион.
Према британском листу The Independent суштина проблема је у томе да су Саудијци заједно са Турцима планирали улазак њихових војски у Ирак и Сирију, али је операција отказана. Турци су ушли у Ирак, али их САД нису подржале и инсистирају да врате војску у касарне. Саудијска Арабија није планирала само да војно упадне у Ирак и изврши некакве мале акције, већ стварање сунитске државе Сунистан. Међутим, Американци су поставили крст на њихове планове.

Онда је Ријад почео да прави проблеме Американцима (Барак Обама је одбио да продужи санкције Ирану), али покушава да у рат увуче и Русију, која је савезник Ирана на сиријском фронту.

Суштински, убијањем шиитског проповедника Саудијци су направили провокацију која се може мерити са оном учињеном од стране Турака када су оборили руски војни авион Су-24 у Сирији. Другим речима, Саудијци желе да изазову рат на целом Блиском истоку, а можда и у Средњој Азији и на Кавказу.
На другој страни, захваљујући рационалном понашању Ирана рат се може избећи и задржати на садашњем «хибридном рату», што значи да ће Саудијска Арабија и Иран и даље ратовати, али незванично, у Јемену, Ираку, Либану, Сирији. Саудијци ће и даље подржавати терористе, које ће упутити и у Иран, а Иран ће подржавати шиите у региону.

 

ИЗВОР: Центар академске речи