ЈЕЗИВЕ ПРОГНОЗЕ РУСКИЊЕ: Срби, живећете у албанском калифату!

                                                             Јелена Пономарјова

 

“Албански калифат ће се сигурно појавити на Балкану ако не будемо дејствовали против тога”, истакла је руска професорка са Московског института за међународне односе др Јелена Пономарјова одговарајући на питање публике о великоалбанском пројекту на промоцији своје књиге “Косово – разбојничка држава”.

Она је навела да питање Космета није само регионални већ и светски политички проблем.

– Све манифестације нељудског понашања су се дешавале на Косову. Оно није регионално, већ светско политичко питање. Косово се никада не би појавило без подршке транснационалних компанија. Питање је како су се вође ОВК претвориле у пожељне политичаре? Еволуција Тачија и Харадинаја од терориста у политичаре је некоме од западних сила требала – рекла је Пономарјова.

Истакла је и да се руско друштво све више интересује за Балкан, а онда политичари реагују на став друштва, али да ипак руска спољна политика мора да буде агилнија према дешавањима на Балкану.

                                                           Албанска застава

 

Милица Ђурђевић из Српског сабора Заветници каже за Српски телеграф да је идеја “велике Албаније” од зачетка пројекат западних сила.

– Лондон и Беч више од две деценије покушавају да створе још једну албанску државу – такозвану републику Косово. Све су то кораци ка успостављању великоалбанског калифата, који ће служити интересима хегемоније западних сила на Балкану. Брана томе је већи утицај и присуство Русије. Све што је до сада руска дипломатија учинила је вишеструко значајно, али нове околности и претње изискују чвршћу координацију Београда и Москве – објашњава наша саговорница.

Да опасност од стварања моћне албанске државе постоји, посебно уколико се обистине идеје о спајању Косова и Албаније, о којима увелико говоре албански политичари Еди Рама и Рамуш Харадинај, сматра политички аналитичар Дејан Вук Станковић.

– Русија је традиционално заинтересована за овај простор и врло је могуће да се Руси више укључе. Претпостављам да би то постигли тако што би Србији помогли у војној опреми и јачању економије – наводи наш саговорник.

 

ИЗВОР: Република