Јеховини Сведоци у Русији упозорени да могу бити – забрањени

ДРЖАВНИ ТУЖИЛАЦ ИХ УПОЗОРИО ДА ПРЕСТАНУ ДА СЕ БАВЕ „ЕКСТРЕМИСТИЧКОМ ДЕЛАТНОШЋУ”

 

  • Руски судови као екстремистичке већ оквалификовали 88 „информативних материјала које издаје организација Јеховини Сведоци”
  • Познати московски експерт за национализам и екстремизам, Александар ВЕРХОВСКИ: Јеховини Сведоци се сумњиче за екстремизам и због тога што тврде да је њихова религија изнад свих других. Судови су екстремистичким прогласили и неке њихове „свете књиге”. Московска „филијала” ЈС је по судској одлуци забрањена још 2004. године

 

ДРЖАВНО тужилаштво Русије упозорило је Јеховине Сведоке да се може догодити да буду ликвидирани унутар РФ под оптужбом да се баве „екстремистичком делатношћу”.

Цео низ локалних структура те организације већ је у Русији ликвидиран, а секташи – њихови чланови – позвани на кривичну одговорност. Све по правоснажним судским одлукама.

У тексту упозорења се прецизира да су руски судови као екстремистичке оквалификовали 88 „информативних материјала које издаје организација Јеховини Сведоци”.

Ти „материјали” су већ стављени на списак „екстремистичких материјала” чија дистрибуција и коришћење су забрањени на целој територији РФ.

Упозорење је потписао заменик државног тужиоца Виктор Грињ који је „сведоцима” оставио само два месеца да из свог деловања, наступа и публикација уклоне све што има „примесе екстремизма”.

У супротном, Јеховини Сведоци ће бити забрањени. Поготово ако се у међувремену појаве и „нови знаци екстремистичког деловања”.

Јеховини Сведоци су оптужбу за екстремизам већ одбацили, наводећи: „Власти Русије већ 60 година добро знају да смо ми од екстремизма далеко као небо и Земља”.

Познати московски експерт за национализам и екстремизам, Александар Верховски, објаснио је да се Јеховини Сведоци сумњиче за екстремизам и због тога што тврде да је њихова религија изнад свих других.

Судови су екстремистичким прогласили и неке „свете књиге” Јеховиних Сведока, а њихова московска „филијала” је по судској одлуци забрањена још 2004. године.

Московски универзитетски професор Роман Силантјев изјавио је да Јеховине Сведоке треба забранити:

„То је, наглашава, требало одавно урадити јер крше законе Русије. Јеховини Сведоци не само да својим члановима забрањују да служе у армији, него и да учествују у зборовима и да се прихватају функција у државној служби. Јер, ако нека организација забрањује грађанима да извршавају грађанске обавезе и да реализују своја права – она несумњиво  крши законе. А јеховини Сведоци још забрањују својим припадницима трансфузије крви”.

Верховски процењује да Јеховини Сведоци у Русији имају око 100.000 припадника. И додаје:

„Ако буде ликвидиран њихов Руководећи центар – биће самим тим ликвидиране и локалне организације. Наравно, многи од њих неће престати да верују у оно у шта верују, а тада ће уследити судски поступци против оних који буду наставили са „молитвама”. Такав процес је већ био у Таганрогу, где је било осуђено 16 „сведока”. Неки и на затвор”.

 

 

ИЗВОР: Факти