ИЗБЕГЛИЦЕ КАО ТРОЈАНСКИ КОЊ: ЕУ бира између два зла – укидање грађанских права или рат са исламом

Пошто је пропустила прилику да процес миграције стави под контролу, Европа је постепено почела да губи своје вредности. Док се политичари баве узалудним дебатама и пренемажу се због новца, распламсава се илегални шверц људи, а становништво некад толерантне Европе се гура на пут национализма.

Од почетка јануара у европским медијима се све више говори о сексуалним нападима и узнемиравању жена, посебно у Немачкој. Будући да не могу да рачунају да ће их органи реда ефикасно заштитити од таквих недела, грађани у Немачкој и другим земаљама ЕУ организују грађанске патроле на јавним местима.  Како је оваква ситуација уопште постала могућа и какви су изгледи за суживот представника двеју различитих култура у Европи?

У традиционалном исламу, жене, старци, деца и болесни су под заштитом Алаха. И сам Мухамед  је учио да сваку од Алахових креација треба поштовати, чак и ако он / она не заслужује такво поштовање, јер ће га такав став њега или њу научити да се понаша на прави начин.

И Посланик је био дао обећање и да ће на Судњем дану лично штитити људе других вера које угрожавају муслимани.Тако, поштовање, достојанство и част нису празне речи за муслимане. Али зашто су неки од њих, дошавши у неку другу земљу, заборавили на Алахова упутства?

Када описују данашњи талас миграната, политичари помињу само његове друштвене узроке: рат, глади и политички прогон. Ово одражава приступ просперитетне Европе, која је  прогласила једнакост и слободу за све, све док не крше слободу других. Нико не би оспорио да су гладовање и рат кључни покретачи процеса. Али нормално је да они у невољи остају захвални онима који су им љубазно помогли, и да придошлице у невољи усвајају правила понашања друштва које их је примило и асимилују се у то друштво. Данашње избеглице међутим,  одбацују правила понашања прихваћена у европском друштву и уместо тога истичу своје. Одредбе исламског шеријатског закона које се односе на лични статус су већ уграђене у правни систем Велике Британије. У неким европским земљама се отварају исламске банке. И то је само врх леденог брега.

Узрок будућег проблема Европе лежи у њеним темељима. Закони о људским правима штите права било које особе, без обзира на пол, расу, националност и верску припадност. Законодавства свих земаља признају и спроводе ове основне принципе и гарантују њихову примену. Али, када их муслиманске избеглице крше, државе не успевају да заштите част и достојанство својих грађана. Службе за спровођење закона, чија је дужност да одржавају јавни ред, не врше своју улогу.

Пошто је пропустила прилику да процес миграције стави под контролу, Европа је постепено почела да губи своје вредности. Док се политичари баве узалудним дебатама и пренемажу се због новца, у Европи се распламсава илегални шверц људи, пре свега, деце, а становништво једном толерантне Европе се гура на пут национализма.

Како се то може зауставити без укидања неких од демократских достигнућа и умањивања привлачности неке земље за мигранте? Не изгледа да Европа разуме да се њени поступци схватају као демонстрација њене слабости. Из перспективе ислама, међутим, није битно како се су се његови верници нашли у некој другој земљи. Када се то догодило, нови задатак је да се на новом месту створи исламско. На крају крајева, и Посланик Мухамед и праведне калифе су управо томе посветили своје животе.

А постоји много начина да се други преобрате у ислам: од проповеди до рата. И избор метода зависи искључиво од верског васпитања одређеног муслимана, и како он / она гледа на немуслимане: као на кафире (невернике), димије (Алл ал-диммах – немуслиманско становништво на освојеним територијама које плаћа џизију (верски порез)) или на људе од књиге, Светог писма (Ахл ал-Китаб – хришћане и Јевреје). Куран прописује да се ове категорије људи третирају другачије.

Радикалне исламистичке групе, међутим, верују да не постоји подела, и да све немуслимане треба посматрати као кафире, и да је њихов прогон од стране правоверних муслимана праведан: “И борите се са њима док их не буде, и вера треба да буде само у Алаха “(8:40 (39),” Дакле, не слушајте оне који су одбацили веру, али већ се са великом снагом борите (јахидхум) против њих са Кураном (Кур’ан)”(25.: 54 (52)).

Управо зато се политика избеглица претворила у правог модерног Тројанског коња који је у стању да уништи саме темеље Европе. У таквим околностима, земље или морају да се одрекну неких од универзалних вредности, укидајући неке од признатих људских права и слобода, или ће сукоб између две културе расти до трагедије.

У овом тренутку, још није касно да политичари изаберу мање од два зла.

 

 

ИЗВОР: New eastern outlook, Курир