Из иностранства је дат сигнал, у Републици Српској почиње обојена револуција

Аналитичар Александар Радић рекао је да се у Републици Српској већ дуже времена може препознати сценарио обарања председника Републике Милорада Додика и његових сарадника на начин сличан обојеним револуцијама.

“Чини ми се да ту постоји у сенци замисао, пре свега из иностранства, да се регулишу политички односи БиХ на начин који би могао да буде налик обојеним револуцијама. Значи, свршеним чином који би се створио на улици”, рекао је Радић, пренела је РТРС позивајући се на Срну.

Наводећи да у политичком животу увек постоје симпатије и антипатије, Радић је истакао да је у БиХ реч о етничкој композицији земље, а не о политичкој подели те оценио да то игноришу људи који би желели да наметну прагматично решење и да одрже дејтонску БиХ.

Очигледно је, казао је, да ће Запад настојати да одржи БиХ по сваку цену, а да Додик представља превише велики изазов, утолико што врло прагматично и са аргументима које је тешко спорити инсистира на статусу Републике Српске.

“Наравно да је тешко ући у дискусију око неких елемената који су прагматични, који су у духу Дејтона, који се односе на неке економске елементе функционисања. Како сад то да оспорите? А политички је још теже да изађете на терен. Мислим да се сада покушава створити један сценарио који би личио на оно што знамо као обојене револуције”, додао је он.

Радић је оценио да, ипак, има резерву у вези са примењивости таквог сценарија у ситуацији у Републици Српској, утолико што мисли да са Запада постоји шаблонизам у приступу.

Он је додао да је обојена револуција могла да функционишу у Београду у октобру 2000. године када је постојало буквално разочарање властима, када је компромитован један пројекат власти који је водио Слободан Милошевић, опозиција била изузетно снажна, а све се одвијало унутар једног етноса.

“У БиХ је проблем у етничкој подели, а не у томе која ће група људи где и када да се затекне у вођству. Зато мислим да постоји један веома озбиљан ризик у поигравању са наметањем било ког решења унутар БиХ, на било какав начин, са било које стране. Чим направите дебаланс каквог-таквог садашњег крхког функционисања, одлази се у ситуацију у којој постоји високи ризик”, рекао је Радић.

 

ИЗВОР: Танјуг