ИВАНОВ: О терористичкој групи смо обавестили ЕУ и НАТО, али од тога није било вајде

ПРЕДСЕДНИК Македоније Ðорђе Иванов изјавио је вечерас да НАТО и ЕУ треба да схвате да је то што „држе Македонију мимо европских интеграција, један од разлога за оружани сукоб који се догодио у Куманову”.
Иванов је на седници Националног савета за безбедност изјавио да је о постојању терористичке групе која је извршила напад у Куманову раније обавестио представнике НАТО и ЕУ, али та комуникација, како је навео, „није дала пуно резултата”.
Македонски председник је најоштрије осудио покушај нарушавања реда и безбедности Македоније, који је имао за циљ дестабилизацију земље и нагласио да је спречена намера терориста да изазову хаос у земљи.
„На седници Националног савета за безбедност, којој су присуствовали представници опозиције, најоштрије је осуђен удар на безбедност земље, чији је циљ био дестабилизација Македоније”, рекао је Иванов.
После седнице на којој се разговарало о безбедносној ситуацији у земљи због напада оружане терористичке групе на полицију у Куманову, председник Македоније је рекао да су у акцији која је окончана све институције имале конкретне задатке, а да су терористи имали намеру да изврше више напада на више локација са много цивилних жртава.
Иванов је рекао да су највише македонске институције у консултацији са обавештајним службама знале да терористи немају подршку локалног становништва, али да их нису потценили и зато је акција била тако великог обима.
Иванов је истакао и да је у овом тренутку битно да се успостави политички дијалог између представника власти и опозиционих странака, наводећи да је крајње време да се ти разговори интензивирају.
Македонски председник је изразио жаљење што су их овакви догађаји приморали да седну за сто.
Иванов је позвао све грађане, без обзира на етничку припадност, на смиреност, како не би дошло до дестабилизације земље и додао да му је, као председнику, потребна сталоженост читаве јавности.
Иванов је изразио саучешће породицама припадника полиције који су у јучерашњим сукобима са терористима дали живот за Македонију.
Иначе, Савет безбедности чине председник Ђорђе Иванов, председник Скупштине Трајко Вељаноски, премијер Никола Груевски министар одбране Зоран Јолевски, министарка унутрашњих послова Гордана Јанкулоска, министар иностраних послова Никола Попоски и посланици Вели Креци, Флора Кадриу и Насер Сејдини.
ИЗВОР: Танјуг