ИСТОРИЈСКА ВРЕМЕНА

Ђоко Кесић

 

Премијера Србије Александра Вучића стигло је историјско вријеме које одавно призива, јер сваки други дан неку одлуку своје владе крсти “историјском”.

– Предстоји нам више тешких датума. Преговори у Бриселу 23. јуна, сједница борда ММФ-а 26. јуна, обиљежавање Видовдана 28. јуна, 8. и 9. јула канцеларка Меркел стиже у Београду, 11. јула је 20. годишњица злочина у Сребреници – најавио је предсједник Владе Србије.

Суштина ових пренемагања је реализација већ договорених обавеза, гдје ће Србија предати Косову све, па и “Трепчу” и “Газиводе” које “не дамо”, као и позивни телефонски број. Могуће је да ће Заједница српских општина бити нешто као невладина организација, како бисмо пристали да Косово добије столицу у УН. Све ово тражиће Меркелова од Владе Србије, а ти разговори ће опет бити “судбоносни”.

Меркелова даје значај Србији, ноћиће у Београду. Колико ће нас коштати њено дријемање на Дедињу? Отвориће Декларацију о Сребреници, која захтијева прекомпозицију Балкана. Албанци ће имати двије државе, Албанију и Косово, а Македонија ће бити располућена, са албанским ентитетом. БиХ ће бити централизована, што значи да ће РС бити форма без дејтонске суштине.

Ивица Дачић је крајем 2012. у Бриселу, док је још био премијер, уз снажну Вучићеву подршку, тајно потписао да Косово добије столицу у УН, а да Србија буде “спремна за чланство у ЕУ крајем 2018”. Косово, дакле, није више српско, а и РС је предмет трговине. Запад би да је укине. Резолуција о Сребреници у којој све то пише наћи ће се пред СБ УН. На прву вијест да Енглези пишу резолуцију, огласила се Русија: “Ако Срби траже то од нас, Русија ће ставити вето у СБ УН”. Врућ кромпир у рукама премијера Вучића – хоће ли тражити помоћ Москве или ће пристати на укидање РС? Било шта да уради, ући ће у историјске читанке.

Чудесна тајна трговина осионе и бахате власти с територијом сопствене земље. Најприје с Косовом, а сутра можда и са РС? Мудра власт би и 2012. и данас, јер РС је власништво српског национа, организовала или референдум или широку дебату у јавности, па послије донијела одлуку.

А шта Запад нуди Србији? Чланство у ЕУ заједно с Косовом, Албанијом, Македонијом, БиХ. Смијешна подвала. Остаћемо њихова играчка, толико вриједимо. Сјетимо се да је Коштуница у Хаг послао 16 генерала и политичара, а заузврат добио једну годину мирне владавине. Тадић је испоручио Караџића и Младића, тражио је почетак преговора о приступу ЕУ, добио је шут-карту. Ако Вучић и Дачић заврше све поменуто по диктату Запада, 2016. неће бити на власти. Вољом Запада.

 

 

ИЗВОР: Прессрс