ИСПРАВНО: Русија прави државну „црну листу антируских организација“

МОСКВА – Савет Федерације Русије је покренуо иницијативу да буде објављена „црна листа“, односно, „патриотска стоп листа“ на којој би се нашле невладине организације и фондације које делују против Русије, а активне су на територији Руске Федерације.

Ова иницијатива ће бити разматрана у Државној думи и на седници Савета Федерације у првој половини јула, наводе руски медији.

У њеном финалном обликовању ће учествовати припадници ФСБ-а, као и посланици Државне думе.

Неке од организација које би могле да се нађу на овој листи су: Amnesty International, Human Rights Watch, Freedom House, као и фондације Форд, фондација Чарлса Стјуарта Мота и немачки фонд Роберт Бош, пише Газета.Ру.

Телевизијски канал Россиа 24 је објавио да организација ИРИ (Међународни републикански институт) на свом сајту чак држи банер на којем пише „Стоп Русија“, те навео низ различитих организација и фондација које отворено промовишу анти-руску политику. Међу њима се истиче и МекАртур Фондација која улаже велики новац у финансирање различитих организација које делују на територији Русије.

Подсећамо, у Русији је донет закон о страним агентима који се стално допуњујe, а који је наишао на велику осуду западних медија и структура.

Са друге стране, закон је наишао на велику подршку руске јавности и руског невладиног сектора који стално упозорава на искуства „обојених револуција“ и паралелне дипломатије којом се користе Сједињене Америчке Државе и друге западне земље у циљу дестабилизације и рушења одређених власти широм света.

У руским медијима се и петооктобарска револуција у Србији често наводи као пример „обојене револуције“ која је спроведена и организована од стране структура Беле куће, а кроз деловање проамеричких организација у Србији.

Владимир Путин, руски председник, недавно је истакао важност закона о страним агентима и рекао да је израз „страни агент“ прави израз, јер постоји низ организација и појединаца који отворено делују против Русије, а за рачун и у име интереса страних земаља.

 

ИЗВОР: Правда