ИСПРАВНО: Европски парламент неће усвојити резолуцију о Сребреници

Стални известилац за БиХ у Европском парламенту Кристијан Дан Преда изјавио је да је у Парламенту за сада одлучено да се поводом годишњице масакра у Сребреници одржи само дебата.

Резолуција у овом тренутку не би била од користи у БиХ и региону, изјавио је Дан Преда.

“Сматрали смо да је важно да обележимо ову изузетно тужну 20. годишњицу у Парламенту, да се сетимо жртава, одамо пошту њиховим породицама и обезбедимо да се тако нешто никад не понови”, рекао је он.

“Нисмо тражили резолуцију јер нисмо сматрали да би то било од помоћи у садашњем контексту како у земљи тако и на регионалном нивоу,” рекао је Преда.

И у БиХ готово сви саговорници су се са тиме сложили, додао је извјестилац у интервјуу за Juropean Western Balkans (EWB).

Иницијатор резолуције о Сребреници у ЕП био је хрватски посланик Иван Јаковчић из посланичке групе АЛДЕ (Савез либерала и демократа за Европу), а посланици су разматрали могућност да она буде усвојена као документ или да буде део говора председника Европског парламента Мартина Шулца на пленарној седници. Јаковић је својевремено и сам рекао да је мање важно да ли ће бити усвојена као документ, или део говора на пленарној седници.

Преда је прошле недеље боравио у БиХ гдје је имао низ састанака са политичким представницима и учествовао на конференцији “Зашто Европа” у организацији фондације Конрад Аденауер.

Он каже да је на почетку његовог садашњег мандата у ЕП у посланичкој групи ЕПП (Европска народна партија) договорено да се траже два извјестилачка места, за Србију и БиХ.

“Све земље Западног Балкана су нам важне, али смо сматрали да је из различитих разлога важно да се концентришемо на ове две земље.” додао је он.

Преда сматра да је БиХ суочена са многим изазовима на путу ка ЕУ, а да је један од најважнијих борба против корупције.

На питање шта сматра нарочито значајним за даљу интеграцију целог региона Западног Балкана у ЕУ, он је рекао да ту постоје два главна питања и да су она заправо повезана.

“За напредак у интеграцијама целог региона потребни су нам добросуседски односи и помирење. Како да напредујемо ка Европи ако старе ране нису залечене, а тензије и даље постоје” упитао је он подсјећајући да је помирење од почетка у средишту европске интеграције.

Из те перспективе треба поздравити скорашње иницијативе Европске комисије о међуповезаности агенде за Западни Балкан, додао је он.

 

ИЗВОР: Тањуг