Институт за политичке студије у Београду започео је низ активности којима обележава педесетогодишњицу од оснивања ове институције

         
  •  Централни догађај у прослави јубилеја биће свечана академија, а до краја ове године биће одржана и четири научна скупа: “Шездесет осма – педесет година после”, “Стање и перспективе српске политикологије”, “Југословенска држава: од остварења “племените идеје” до слома “вештачке творевине”, и “Поглед са левице – поглед на левицу. Расправа о савременој левици поводом обележавања два века од Марксовог рођења”
    Сви скупови су од националног значаја, а у њиховом раду ће учешће узети више од деведесет научника и јавних делатника из наше земље.
    Први скуп, посвећен феномену “шездесет осме”, одржан је јуче, у свечаној сали Куће Крсмановића у Београду, без намере да о се о том феномену донесе коначна оцена, али са циљем да се у овом заједничком промишљању, као и свим предстојећим, роде идеје које ће бити од користи за савремену Србију. Речима директора Института др Живојина Ђурића – “Србија сада дефинише своје правце и ми на овај начин можемо томе дати допринос. Упоређујући време пре педесет година и савремени тренутак увиђа се разлика у активностима и елану младе генерације, али разлози за то су социјалне, политичке, па и технолошке природе, а никако не то да данашњи млади немају идеале на основу којих се боре за лепшу и бољу будућност”.
Своја виђења су изнели и др Вукашин Павловић (Шири контекст 1968.-глобални приступ), Љубиша Ристић (аутобиографске информације), мр Ђорђе Малаварзић (Идеолошке основе 1968.), др Предраг Марковић (Поређење 1968. у Југославији и Европи), Љубомир Кљакић (Светска револуција 1968-фундаментална промена човечанства), Димитрије Буквић (Осврт на 1968 кроз фељтон), др Јован Петровић (Социјални и економски аспекти од 1965.до 1970.), др Весна Станковић Пејановић (Културолошки аспект 1968- “пресек” бирократије и класна стратификација), др Владан Станковић (Социјалне неједнакости и идеолошке “основе” решења професора и студената-тзв.кружоци), Милош Кнежевић (1968: утопијска енергија у реалполитичкој визури-левичарски корективни идеализам), др Драгомир Бонџић (Историјска вертикала утицаја левице), Слободан Кљакић (Рехабилитација штампе као прворазредног историјског извора) и Милош Јевтић (Колективна сећања на 1968. и сукоб перспектива).
ИЗВОР: Информативна служба Института за политичке студије