ИМА ЛИ КРАЈУ ПОНИЖЕЊИМА СРБА: Одузимање имовине Републици Српској у режији Валентина Инцка

  • Уз попис, државна имовина, прворазредно је политичко питање за будућност БиХ. Поново је отворено, писмом високог представника Валентина Инцка предсједавајућем Савјета министара Денису Звиздићу и предједнику Комисије за државну имовину БиХ Звонимиру Кутлеши.

 

Инцко је у писму навео да имовином с које је скинута забрана, могу располагати једино институције БиХ.

То је покушај одузимања територије РС, упозорио је помоћник министра правде РС Никола Ковачевић, који је и члан Комисије за државну имовину БиХ.

 

 

инцко имовина

 

 

Каже да је Инцко заобишао ентитетске институције. Уз ово, и закључак Савјета министара да све одлуке Комисије буду прослијеђене бх. Правобранилаштву и Министарству финансија и трезора, ради књижења те имовине на БиХ.

Деценијско спорење Републике Српске и БиХ око власништва над државном имовином на територији Српске својим писмом закомпликовао је Валентин Инцко. На Звиздићеву адресу стигло је, изгледа случајност, седам дана након сједнице надлежне Комисије на којој су скинуте забране располагања са бивше касарне “Лука Вукаловић“ у корист Града Требиња и земљишта у Теслићу на којем је изграђено 800 кућа у корист избјеглих Срба. Инцко не мисли тако и тврди да те одлуке немају ефекат по питању власничких права.

“Нисам вјеровао да високи представник може да напише такво писмо. Наиме, он је написао да та имовина са које је скинута забрана располагања је у ствари имовина која припада институцијама БиХ и то је за Републику Српску неприхватљиво”, изјавио је Никола Ковачевић помоћник министра правде Републике Српске.

У ОХР-у објашњавају да Инцкова препорука, да имовина с које је скинута забрана располагања припада држави БиХ, утемељена на одлуци Уставног суда БиХ из 2012-те, којом је подсјећамо само оспорено право Народној скупштини РС да доноси закон о статусу државне имовине на територији РС али се не прејудицира статус те имовине.

“Државном имовином која је изузета из забране располагања могу располагати једино надлежне институције које представљају државу БиХ, као легитимног носиоца титулара и власника имовине, у складу са релевантном одлуком Уставног суда БиХ”, саопштено је из ОХР-а.

Он погрешно се позивајући на ту Одлуку каже да је Уставни суд БиХ одлучио да је то имовина БиХ, ако је то тако зашто је онда под забраном располагања.

Тзв. грунтовни рат “зачинио“ је и Савјет министара БиХ закључком да све одлуке надлежне Комисије буду достављане бх. Правобранилаштву и Министарству финансија ради књижења на БиХ. Потпуно су заобиђене ентитетске институције.

“То практично значи да би имовином у Требињу, Бањалуци или негдје друго у Републици Српској управљали органи са нивоа БиХ а то је за РС неприхватљиво”, категоричан је Никола Ковачевић.

Осим политичких импликација Инцково писмо и закључак Савјета министара БиХ чија је суштина да су институције БиХ титулар имовине с које је скинута забрана располагања, немају правно дејство на РС.

С друге стране ако Апелационо одјељење Суда БиХ потврди првостепену пресуду Суда којом се близу 12.000 квадратних метара земљишта и објекти у Хан Пијеску књижи на БиХ, Српска би била територијално окрњена и доведена у озбиљна искушења у будућности.

 

 

ИЗВОР: РТРС