ИДЕЈА ПРИСАЈЕДИЊЕЊА МОЛДАВИЈЕ РУМУНИЈИ ДОЖИВЕЛА КРАХ

Иако су заговорници присаједињења Молдавије Румунији најављивали митинг уз учешће 100 000 људи, на окупљање је дошло тек око 7000.

У Кишињеву на главном тргу пред зградом Владе Репубике Молдавије одржан је митинг заговорника уједињења Републике Молдавије и Румуније. Иако су организатори најављивали учешће 100 000 љутих демонстраната то се није догодило.

Митинг заговорника уједињења Молдавије и Румуније (тзв. униониста) одржавао на 100-годишњицу уласка румунске војске у Бесарабију (1918) и припајања ове територије. Ослободилачка борба Бесарабљана (Молдаваца) трајала је 22 године и од јуна 1940. ова територија није у саставу Румуније.

Главни говорник на митингу униониста био је бивши румунски председник Трајан Басеску, који је ватреним говором у корист присаједињења Молдавије Румунији, заправо растерао масу и митинг је убрзо и завршен.

Према подацима бројних истраживања јавног мњења већина становника Молдавије не подржава идеју припајања своје државе Румунији, али је Запад покушао да новцем купи грађане да потпишу присаједињење, што им за сада није пошло за руком.

Током митинга полиција је задржала 21 провокатора који су носили ножеве, бејзбол палице и друге недозвољене предмете, а такође и заштитне маске (Видео испод).

 

21 de tineri reținuți de Poliție

Astăzi, un grup de 21 de tineri, cu măști pe față și rucsacuri în spate, se îndreptau spe evenimentul desfășurat în Piața Marii Adunări Naționale, încercând să intre în mulțime.Poliția a reacționat prompt și i-a reținut. Aceștia au fost duși la Inspectoratul de poliție Buiucani pentru identificare și stabilirea tuturor circumstanțelor.În ruscsacuri polițiștii au depistat măști medicinale, antigaz, pumnal, cuțit și bâtă.

Posted by Poliția Republicii Moldova on недеља 25. март 2018.

 

 

ИЗВОР: Центар академске речи