И ОНИ СУ ЕВРОПСКА УНИЈА: Румунски град Бакау живи од пљачкања банкомата

  • На острву 9 од 10 банкомата опљачкају Румуни, већина из истог места у источној Румунији, који одлазе у Британију само да би фалсификовали картице и крали. Годишње се тако украде око 30 милиона фунти

За више од 90 одсто превара са банкоматима у Великој Британији, криви су румунски криминалци, а већина њих чак потиче из истог града у источној Румунији – Бакауа. Занимљиво је, али и алармантно да преваре са банкоматима чине чак 70 одсто “привреде” тог места.

Девет од десет крађа банкомата у Британији начине румунске банде. Преваранти долазе у Британију искључиво због овог “посла” и користе низ софистицираних инструмената како би сакупили податке и како жртве не би одмах посумњале да су покрадене.

Чак 30 милиона фунти годишње буде украдено на овај начин. Само у последња три месеца прошле године, детективи су идентификовали 120 Румуна повезаних са “кеш мафијом” од којих је већина пореклом из места Бакау.

Британски детективи открили су и где украдени новац одлази – на раскошан живот, скупе куће и аутомобиле. Колико су бахати показује и једна од фотографија на којој криминалци уместо играчака малом детету дају да се безбрижно игра у брду украденог новца.

Најчешћи начин да се људи покраду на овај начин је “скиминг” или брзо прегледање, читање података са картице, која обично иде уз малу “камеру преко рамена” која чита нечији ПИН. Након тога, криминалци сакупљене податке уграде у нову картицу којом без проблема скидају новац са банкомата. Намештање ове опреме траје мање од минута, а просечно, са сваке картице буде украдено око 500 фунти.

Криминалци којима је ово специјалност све време се труде да унапреде “занат” технолошки, како би доскочили банкама. “То је константна борба”, закључује главни инспектор за овај вид криминала у Великој Британији, Пол Бернард.

Унапређење банкомата смањило је преваре за 12 одсто, па је зарада превараната са 33,2 милиона фунти у 2010. пала на 29,3 милиона прошле године. Ипак, званичници упозоравају да и даље “оперише” око 1.000 румунских банди, и плаше се да би највећи талас овог вида криминала могао да се догоди током Олимпијских игара у Лондону ове године.

У 2008. румунски преварант Аду Буну из Бакауа осуђен је на пет година затвора због фалсификовања више од 2.000 картица, којима је украо нешто више од милион фунти.

Колико је ова појава изражена у Великој Британији показује и то што се о њој већ снимају филмови. Наиме, 5. априла биће емитован документарац “Фрауд Сqуад” (Одред за преваре) који прати полицајце током рације у Есексу када су ухапшени 22-годишњи Румун Максим Катана и његови саборци из банде Николас Делверс и Данијел Ејнџл.

У њиховој кући детективи су открили оно што зову “АТМ фабрика”, апаратуру за крађу, фалсификоване картице, 2.000 фунти, списак банкомата по јужној Енглеској и више од 4.000 украдених рачуна.

 

 

ИЗВОР: Dailymai, Телеграф