ХРВАТСКЕ ЂАКЕ кроз стрипове трују о “српским злочинима”

Стрип “Овчара: Крик у ноћи” који је од 2008. године прави хит у Хрватској, а у коме се говори о наводним српским злочинима над хрватским заробљеницима у логору “Овчара”, могао би да постане обавезна лектира у свим хрватским школама.

 

strip_ovcara

Стрип “Овчара: Крик у ноћи” је од 2008. прави хит у Хрватској: Тема су наводни 
српски злочини над хрватским заробљеницима у логору “Овчара”

 

Издавач стрипа о овчари је “Хрватско друштво логораша српских концентрационих логора”, а аутор је вуковарски полицајац Ненад Баринић и сценариста проф. Данијел Рехак, који су Србе представљали по моделу четника из Булајићевих филмова, са шубарама са кокардама, ременицима, аутоматима и брадати.

У стрипу се може видети клање и колективне сцене наводног убијања хрватских цивила, као и бацање у заједничкој јами.

 Прво издање стрипа “ Овчара” у тиражу од 2.000 примерака, распродато је, а објављена је верзија и на енглеском језику, подсећа Правда.

Иако званично Министарство културе републике Хрватске није спонзорисало пројекат, стрип о Овчари је ипак добио зелено светло кабинета бивше председнице владе Јадранке Косор, а на појединим порталима удружења бораца “домовинског рата” траже од Министарства просвете “ да стрип о српским злочинима” постане лектира за хрватске ученике средњих школа.

Сценариста стрипа и председник Хрватског друштва логораша српских концентрационих логора Данијел Рехак у уводу првог издања сматра да ће стрип цртеж успети да дочара све страхоте “српских злочинаца у Овчари”.

 

Доказ да Хрвати живе у прошлости

 

Председник Коалиције удружења избеглица у Србији и народни посланик у Скупштини Србије, Миодраг Линта каже да је овакав стрип само још један доказ да Хрватска и њено друштво и даље живе у прошлости неспособни да се суоче са истином и сопственим злочинима почињеним над Србима током деведесетих.

– Када се говори о Овчари, тешко ће било која реч пренети ужас тог злочина на оног који или слуша. Илустрације тог зла оставиће траг, потреснији и јачи од сваке речи. Кадрови у стрип-пројекту “Овчара: крик у ноћи” који се продаје у Спомен-дому Овчара, следе потезе злочина – од одвођења рањеника на споредни излаз вуковарске болнице, преко претњи у касарни до шпалира и премлаћивања на бетонском поду у хангару на крају града, до одвожења тракторима, у неколико тура, у сумрак, према унапред ископаној масовној гробници где је стрељање трајало до раних јутарњих сати, каже сценариста Рехак.

 

 

 

 

ИЗВОР: Вести-онлајн