ХРВАТСКА ПРЕДСЕДНИЦА БИ ПАВЕЛИЋЕВИМ СТОПАМА!

Потпредсједник Сједињених Америчких Држава Џозеф Бајден крајем новембра долази у Загреб на самит челника југоисточне Еуропе, сигнализирајући јаче укључивање САД-а у рјешавање регионалних проблема и приближавање тог подручја Западу, сазнаје се из кабинета предсједнице Хрватске Колинде Грабар Китаровић.

Други човјек САД-а 25. новембра учествоваће на састанку регионалне иницијативе Брдо-Бриони која окупља земље настале распадом бивше Југославије и Албанију, преносе хрватски медији.

У Загреб су позвани и њемачка канцеларка Ангела Меркел, француски предсједник Франсоа Оланд, те предсједник Европског савјета Доналд Туск.

У кабинету Грабар Китаровић кажу да се ради о стратешком састанку који би хрватске сусједе требао приближити Западу и великом повратку САД-а на регионалну сцену након пресудне улоге у заустављању рата у БиХ 1995.

Избјегличка криза која погађа Европу засијенила је друге проблеме у хрватском комшилуку – унутрашње сукобе у Црној Гори око приступања НАТО-у, неријешене односе Србије и Косова те исламизацију традиционално секуларних Албанаца на Косову, Македонији и Албанији.

На Пантовчаку истичу и да је стабилан регион пресудан за националну безбједност Хрватске, јер би само један инцидент могао уништити хрватски туризам који чини око 20 одсто бруто друштвеног производа.

Након што југоисток Европе годинама није био у фокусу спољне политике САД-а и посјећивали су га нижи амерички званичници, Грабар-Китаровић жели поновно да заинтересује Сједињене Државе за регију у којој се преклапају утицаји три “империје”: западног (ЕУ), православног (Русија) и исламског (Турска), наводе хрватски медији.

Наш интерес је помјерити границе запада што више према истоку и за то смо добили подршку САД-а, рекао је сарадник хрватске предсједнице.

 

 

ИЗВОР: ИН4С