ХРВАТСКА ИДЕ НА ДОБОШ, продаје Кроација Ерлајнз, Подравку, Луку Ријека …

  • Влада Хрватске одлучила је данас, на телефонској седници, да прода државне уделе у фирмама АЦИ, Кроација Ерлајнс, Лука Ријека, Кроација банка, Петрокемија, Кончар електроиндустрија, Подравка и Кроација осигурање.

 

Како извештава Тпортал, посланици Моста се уопште не слажу са продајом Подравке.

Влада је у образложењу навела да је после консултација са Министарством финансија утврђено да деоницама тих предузећа не треба да управља Државни уред за управљање државном имовином, поготово јер се и Стратегијом управљања и располагања државном имовином за период 2013-2017. предвиђа приватизација и евентуална продаја тих компанија.

“Продаја нестратешких трговачких друштава из државног портфеља може започети када се за то остваре предуслови у измени законског и подзаконског оквира, а рок за спровођење је јуни 2016”, наводи се у владиној одлуци.

На телефонску седницу хрватске владе, осврнули су се поједини посланици у данашњој расправи у Сабору, који су се успротивили продаји Подравке.

Посланик Моста Мирко Буљ је рекао да је “апсолутно против продаје Подравке, АЦИ-ја и других предузећа која “морају бити база за развој Хрватске”.

“Фирме као што је Подравка, на коју се може наслонити развој пољопривреде, апсолутно сматрам стратешком, а не да ми увозимо репроматеријал из Мађарске док наша поља леже запуштена… Лако је продати злато, ајде продајте пластику”, рекао је Буљ новинарима у Сабору.

Против продаје је и Мостов посланик Иван Ковачић, који је оценио да су “нека предузећа скинута с листе стратешких фирми можда да би се лако продале”.

“Међутим, не треба бити пуно паметан и пуно стручан да би се продао АЦИ или Подравка. Зашто није одлучено да се продају фирме које су сада у лошем финансијском стању, где радници не добијају плату. Сигурно тако нешто нећу подржати”, рекао је он, а преноси Тпортал.

 

ИЗВОР: Танјуг