Хрватска и НАТО шаљу борбене хеликоптере на границу са Српском!

  • Хрватска војска у сарадњи са НАТО планира војне маневре на самој граници са РС… Странци обучавају Хрвате за брза и агресивна дејства хеликоптерима ‘кајова’ и ракетама ‘хелфајер’!

 

Неоусташки хрватски режим у сарадњи са НАТО пактом у тајности припрема војне маневре под именом “Приједор 2016”, који би до краја ове године требало да се одрже на самој граници са Републиком Српском, открива Информер!

Главни циљ операције, која се спроводи под фирмом војне тактичке вежбе, јесте да НАТО инструктори обуче хрватске специјалце за брза и агресивна дејства америчким борбеним хеликоптерима “кајова” и ракетама “хелфајер”!

Овакво гомилање војне технике на граници, као и сам назив операције по другој највећој општини у Републици Српској (!?!), упозоравају наши извори, заправо крије врло опасну претњу Србима у западном делу РС!

 

Запад пружа подршку Хрватској

 

Хрватска целу операцију припрема у сарадњи са НАТО, али и уз јаку политичку подршку западних моћника.

– Треба бити баш наиван, па поверовати да је овде реч о класичној војној и тактичкој вежби. За обуке такве врсте може послужити било који војни полигон и заиста није потребно ићи на границу са другом државом. Уосталом, сам назив вежбе “Приједор”, који је друга највећа општина у Српској, довољна је индикација да се иза свега крије нека политичка игра, претња силом, па чак и могућа агресија! Замислите само шта би било када би, на пример, Војска Србије на граници са Хрватском правила маневре под именом “Осијек 2016”?! – упозорава Информеров извор.

Нико јуче званично није хтео да коментарише сазнања Информера, док стручњаци, на другој страни, оцењују да је ово озбиљна претња.

 

Озбиљна претња

 

Бранко Крга, бивши начелник Генералштаба, сматра да свака војна вежба има и одређени политички значај.

– Акција НАТО снага и Хрвата увезана је са целокупном ситуацијом на Балкану. На то указује и тренутак и место одржавања вежбе. Србија ту, ипак, не може ништа да уради, јер они имају право да изводе вежбе на својој територији. Не верујем да ће Хрвати отворено провоцирати јер би то било неодговорно. Ипак, сваку њихову поруку треба пажљиво тумачити – наглашава Крга.

Орхан Драгаш, директор Међународног института за безбедност, каже да ова операција не може бити безопасна, поготово у јеку вишемесечне хрватске хистерије против Срба.

– Важно је у сваком тренутку подсетити да је Србија гарант Дејтонског споразума и да неће оставити милион својих сународника у Српској. Не верујем у ескалацију сукоба и неки нови рат, али нас Хрвати увек изненаде. Понашају се као земља на крилима фашизма, нимало не поштујући европске вредности – подвлачи Драгаш.

Стручњак за безбедност Дарко Трифуновић, међутим, уверен је да ово није претња, јер Хрвати не могу да изврше акцију без одобрења НАТО.

– У региону се прави притисак због референдума у РС. Српски политичари у Бањалуци нису успели да објасне међународној заједници да је за кризу крив Бакир Изетбеговић, док Додик упорно наседа на провокације. А и познато је да Срби у вештачки изазваним кризама увек извуку дебљи крај… – закључује Трифуновић.

 

 

ИЗВОР: Вести-онлајн