ХРВАТИ САВЕТУЈУ УКРАЈИНЦЕ КАКО ДА ПОБЕДЕ РУСЕ

«Нико у Европи као Хрвати не разуме тако добро Украјинце…»

Хрватска, која је такође имала своју псеудо Републику — Српску Крајину — дала је Украјини савет како се носити са Доњецким и Луганским народним републикама.

То се наводи у извештају једне од украјинских телевизија, објављеног на Јутјубу.

У Украјини, на изборима 25. октобра «је ускраћено право избора најмање 1,5 милиона наших избјеглица и расељених лица,- речено је у извештају. — А да су они могли гласати на даљину из Кијева, Лавова, Одесе, Кијев би добио нови утицај. Требало је само створити јединствен регистар избеглица».

«Они су толико слични Украјини. Њих је, такође, гушио загрљај «старијег брата», организовао референдуме, испоручивао сепаратисте и покретао рат. Њих су такође позвали Европа и Америка да не ратују и да преговарају са српским побуњеницима. Али постоји једна разлика. Они нису бежали од мобилизације. Сваки десети Хрват устао је у заштиту независности Хрватске. Они су победили, они су у Европи,» -. изјавио је на својој Фејсбук страници новинар Андреј Цаплиенко.

 У видео извештају украјински новинари, такође упоређују «српску пропаганду» са «руском пропагандом».

По њиховим речима, «вероватно нико у Европи као Хрвати не разуме тако добро Украјинце«, што се потврђује речима пролазника у парку где стоји споменик Шевченку са свеже постављеним букетима цвећа. «Ми смо за Украјинце, јер се ви штитите»,  «…ми смо против Путинове диктатуре», «…Срби су као и Руси окупирали вашу територију и на њој хтели да створе своју аутономију»— говоре случајни пролазници.

Операција «Олуја» се карактерише у том извештају као успешна и брза операција против српских сепаратиста, а Книн се упоређује са Доњецком. Мате Гранић у интервјуу са украјинским новинаром говори да га је председник питао каква ће бити реакција међународне заједнице по питању те операције, на шта је одговорио «да неће бити озбиљних реакција јер ће се операција спровести чисто и брзо, у четири до пет дана…». Као главни фактори успеха те операције наводе се успешни маневри хрватске армије, зелено светло Американаца и жеља за суверенитетом.

Говори се и о Готовини који се из Хага вратио ослобођен кривице и који је у Хрватској дочекан као херој. Он је Украјини пожелео успех.

Ловре Пејковић објашњава да је гласање на даљину помогло Хрватској да се одбрани од сепаратиста, те предлаже тај исти систем и Украјини. Он је раније, још крајем марта 2015. боравио у Кијеву и разговарао са изасланицима Високе Раде о «хрватском моделу». Он је у интервјуу за хрватски Вечерњи лист рекао:

«Пренио сам наша искуства, од почетка агресије на Хрватску, појаве прогнаника и избјеглица и начине збрињавања, преко ослобађања територија, процјене и описа ратне штете, обнове и повратка до мирне реинтеграције хрватског Подунавља. Потом, процесе везане уз реинтеграцију, мандат УНТАЕС-а као пријелазне управе, до избора и успоставе уставно-правног поретка.»

Подсећамо да је Весли Кларк раније изјавио да је «украјинским војницима потребна обука слична оној која је хрватским војницима у рату на простору бивше Југославије повећала борбену способност.»

„Ми обучавамо јединице Оружаних снага Украјине на нивоу батаљона. Украјинци су се показали као добри ратници на том пољу, али бих хтео да видим обуку и на другим нивоима — као на пример, обуку команде и особља“, рекао је Кларк, наводећи као пример обучавање хрватске војске пре почетка операције „Олуја“. «

 

 

ИЗВОР: Новински фронт