Христос васкрсе

Протојереј Александар Шмеман

 

  • Христос нам долази и даје да осећамо Његово присуство. Христос нам долази у молитви, у молитвеном трепету душе. Христос нам долази у непојмљивој, али тако живој радости коју осећамо целим нашим бићем. Христос нам долази у тајанственом, но опет тако несумњиво извесном присуству Његовом које осећамо у храму, за време богослужења. Христос нам долази у Светим Тајнама

 

 

Замисливши се и задубивши се у своје лично и живо искуство Васкрса, сваки човек одједном постаје свестан онога искуства из кога извире сва његова васкршња вера, одједном све у њему бива обасјано заслепљујућом светлошћу, у којој се – заиста као восак од лица огња – топе све сумње и сва питања. Које је то искуство?

Не могу то искуство другачије описати и објаснити осим као искуство Живога Христа. Не, моја вера у Христа није произашла из тога што једном годишње, од најранијег детињства, учествујем у празновању васкршњих празника. Напротив, моја васкршња вера се родила из мог искуства Живога Христа, и управо то искуство јесте оно што за мене уопште чини могућим Васкрс, што чини могућим да осетим радост и светлост те јединствене васкршње ноћи, што чини могућим да васкршњи поздрав Христос васкрсе! Ваистину васкрсе! – одјекује у мени таквом победном силом.

Знам да је Христово учење живо и данас и да нема ничега у овом свету што се може упоредити са тим Његовим учењем о вечном животу, о победи над смрћу, о љубави која одолева смрти и побеђује је. И, штавише, знам да оно једино што ме никада не напушта и непрестано живи у мени током живота – у коме све изгледа тако тегобно и свакидашње сиво – јесте управо то унутарње сазнање да је Христос са мном. Нећу вас оставити сироте, доћи ћу вам, говори Христос.

И Христос нам долази и даје да осећамо Његово присуство. Христос нам долази у молитви, у молитвеном трепету душе. Христос нам долази у непојмљивој, али тако живој радости коју осећамо целим нашим бићем. Христос нам долази у тајанственом, но опет тако несумњиво извесном присуству Његовом које осећамо у храму, за време богослужења. Христос нам долази у Светим Тајнама.

И ми и у радости и у жалости, и међу људима и у самоћи, непрестано осећамо Његово непорециво присуство, силу Његових речи и радост која долази од вере у Њега. … Васкршња ноћ је сведочанство о томе да је Христос Жив и да је са нама, да смо и ми живи са Њим Живим. Сва Васкршња ноћ јесте позив човеку да у овом свету и животу угледа и препозна зору тајанственога дана Царства Божијег…

 

 

ИЗВОР: saborna-crkva.com , Пријатељ Божији