Хорор у Јури: Удишемо мишомор, добијамо рак

Р. Бриза – Д. Томић

 

Београд – Откриће да наши радници у корејској „Јури“ не смеју ни до тоалета, те да на послу морају да носе пелене и трпе психичко и физичко злостављање, отворило је Пандорину кутију ужаса с којима се свакодневно сусрећу!

Они за „Ало!“ сведоче и о другим страхотама: „Удишемо мишомор сваког дана. Људи се суше, опада им коса, а не смеју на боловање“, „Газде нас сликају у тоалету спреда и отпозади“, само су неки од језивих искустава о којима су нам се пожалили. Сексуално мобинговање жена, тврде, тамо је свакодневица.

„Док сам била за траком и радила, осетила сам шефа да стоји тик уз мене, а његову руку на својој задњици. Тада се навалио преко мене отпозади и казао ми да само контролише да ли добро радим. Било ми је веома непријатно. Укочила сам се од страха. Нисам смела да га погледам“, овим речима радница корејске фабрике за производњу каблова у Нишу описује сексуално злостављање које је преживела.

Она није једина, јер су физичко и ментално малтретирање, на које, како тврде саговорници „Ало!“, нико од надлежних већ пет година не реагује, доживели и други радници из четири „Јурине“ фабрике у Србији.

Запослени у лесковачкој „Јури“ у уторак су обуставили рад на 15 минута, а кап која је прелила чашу била је што не могу да добију нерадни дан током предстојећих празника, а који им по закону припада. То није једини пут, јер су слично поступили и 5. јануара борећи се за „слободно Бадње вече и Божић“.

Александра Бартон из регионалног центра „Мобинг“, чија је канцеларија задужена за раднике те фабрике, каже за „Ало!“ да се у “Јури” води неколико спорова у вези са мобингом.

„Управо читам допис раднице која буквално вапи да јој се помогне. Тврди да су каблови посути мишомором и другим отровима како их мишеви не би изгризли, а они су приморани да то пипају и удишу. Написала ми је:“ „Људи се суше, опада им коса, боли их грло, а не смеју на боловање. Отрови нас једу! Зимски одмор нисмо имали, прете нам отказима, а сви ћуте!“.

Кад иду у тоалет, морају да се уписују када су ушли, колико су се задржали и када су изашли. Уколико су остали два, три минута дуже, против њих се покреће дисциплински поступак. А жене су пријавиле да су их Корејци сликали у тоалету „спреда и отпозади““, наводи Бартон и додаје да се обраћала менаџменту компаније и да су јој одговорили да мобинга нема.

Жељко Веселиновић, председник Синдиката „Слога“, каже за „Ало!“ да тај Синдикат већ пет година „бије битку са Јуром“ због злостављања радника.

„Тукли су их металним палицама, забрањен им је одлазак у тоалет, а добиле су савет да носе пелене. Поднели смо много пријава надлежнима и нико није реаговао. Највећи заштитник „Јуре“ био је ондашњи министар економије Млађан Динкић, који им је обећао да држава неће помагати запосленима, као и да неће постојати синдикати“, наглашава Веселиновић и додаје да је запосленима чак ограничена и количина воде коју могу да попију.

Немања Васиљевић, бивши радник из Ниша, каже за “Ало!” да је добио отказ пре две године када је хтео да уручи Устав Србије директору фирме и тако му укаже да запослени имају право на синдикат. Он је потврдио да радници трпе тортуру.

„Отпуштане су труднице, као и оболели од рака. Било је случајева да терају раднике да се чекирају да су завршили посао и изашли из фабрике, па да их онда врате у погон на прековремено. Обраћали смо се надлежнима, али узалуд“, наводи он.

Када смо позвали једну од фабрика „Јура“, радник на централи нам је преплашеним гласом казао како му је наређено да никог не сме да повеже са руководством.

 

Вулин: Ако су оптужбе тачне, неко ће да робија!

 

Министар за рад Александар Вулин јуче је поручио да је инспекција рада више пута била у „Јури“, али да никада није утврдила да је било малтретирања радника.

„Фабрику „Јура“ у Лесковцу више пута је обилазила инспекција рада и утврђене су мање неправилности. Све су санкционисане. Нико од радника у фабрикама јужнокорејске „Јуре“ у Србији није пријавио злостављање док је био у радном односу.

Радници пријављују неправилности тек кад престану да раде. Зато апелујем на све раднике у Србији, који се осећају угрожено, да то одмах пријаве, а не тек кад оду из фирме“, истакао је Вулин.

Данас, пак, је позвао тужилаштво да истражи да ли је било злостављања, па чак и силовања радника у „Јури“, јер како каже, такве оптужбе превазилазе надлежности Инспекције рада, а јавност Србије мора да зна пуну истину о основаности тих оптужби.

„Радници су тврдили да их туку металним штанглама, да носе пелене, чак да постоји сексуално узнемиравање запослених жена у тој корпорацији – а то превазилази надлежност Инспекције рада.

Очекујем од тужилаштва да се у најскорије време укључи и да провери шта се ту десило, или је неко рекао страшну оптужбу због које треба да одговара, јер није тачна, а ако је тачна неко ће морати да проведе озбиљно време у затвору“, рекао је Вулин.

 

Плате 25.000, а субвенције милионске

 

Према објављеним подацима, радници „Јуре“ раде за 25.000 динара месечно. Држава је „Јури“ за свако радно место дала и до 10.000 евра. Само прошле године „Јура“ Лесковац добила је од државе субвенцију вредну 950.000 евра.

 

 

ИЗВОР: Ало