Хоће ли Београд поручити NATO да не може заводити свој ред изван територије својих чланица?

„СПРЕМНИ СМО ДА ОПЕРАТИВНО ИНТЕРВЕНИШЕМО“ – ПИШЕ У ДОКУМЕНТУ АЛИЈАНСЕ ОД 260 СТРАНИЦА

 

 

  • NATO је спреман – пише у тобоже „тајном документу“ у који је имао увид загребачки „Вечерњи лист“ – оперативно интервенише кад то буде потребно како би спречио међуетничке сукобе и промовисао безбедност и стабилност на западном Балкану“
  • Као други разлог за забринутост (први је повратак терориста из Сирије и Ирака) алијанса наводи „приступ Русије најчешће усмерен према српском становништву у регији“ и додаје: „Међу Србима руске поруке имају највећи одјек. NATO уочава пораст руских активности на западном Балкану, које укључују дестабилизирајуће понашање. Реч је о мешавини политичких порука, изградњи веза с припадницима елита, инвестицијама у енергетски и медијски сектор…“
  • Још се тврди: „Русија пружа и политичку и привредну подршку српском ентитету у БиХ како би потицала ометање еуроатлантског пута БиХ… Председник РС-а Милорад Додик настоји да поткопава еуроатлантске интеграције БиХ, што се види и у недавном расписивању нелегалног референдума о Дану Републике Српске, али и у томе што његов ентитет одбија да региструје војне некретнине“
  • У делу документа који говори о Србији, наводи се да је подршка Срба том војном савезу крајње ниска, што је последица NATO-бомбардирања Србије поткрај владавине Слободана Милошевића. Зато NATO препознаје потребу да подстиче додатну, снажнију него икад пре, политичку сурадњу са Србијом. Овоме се придодаје: „Недавна посета премијера Александра Вучића седишту NATO је пример на којем треба градити развој односа“
  • ФАКТИ: Ево њих опет! Као 1999-те, као поводом Либије! Ево их да покажу да свој ред и своје интересе могу наметати изван територије држава чланица алијансе! Фактички по целом свету! Ево их, а поново „нишане“ Србе и Русију! Све остало је лажни додатак и глума! Јер, да су им исламски терористи сметали – тукли би их у Сирији и Ираку, онако како Доналд Трамп најављује! А и не крију да им сметају Додик и „српски ентитет“, да им у случају Русије смета чак и оно што сами називају „мешавином политичких порука, изградњом веза с припадницима елита и инвестицијама у енергетски и медијски сектор…“. Хоће ли им Београд рећи да не могу интервенисати ни у Србији ни у Републици Српској? Додик највероватније хоће…

 

 

 

nato-vucic

 

 

 

ЗАГРЕБАЧКИ дневни лист „Вечерњи лист“ објавио је изводе из тобоже тајног документа NATO пакта који се тиче дела света у којем живимо.

Објавио га је са наднасловом-насловом: „Повјерљиви документ о сигурности на Балкану: NATO ће интервенирати у случају опасности од међуетничких сукоба“.

И са оваквим поднасловом-полукоментаром: „NATO је спреман ,оперативно интервенирати’ како би спријечио сукоб на Балкану, што се ишчитава као порука одвраћања пријетњи“.

Јасно је да овакви документи „цуре“ у медије само када сама западна војна алијанса одлучи да то одобри и организује.

Можда је NATO овога пута слабо чувао документе управо да би произвео ефекат „одвраћања пријетњи“. Са амбицијом да сопствене претње „прода“ у том паковању.

Можда. Али, независно од тога, ево шта је и како је загребачки лист објавио:

NATO је спреман оперативно интервенирати кад то буде потребно како би спријечио међуетнички сукоб и промовирао сигурност и стабилност, пише у тајном документу NATO-а о ситуацији на западном Балкану.

Документ, у који је Вечерњи лист ексклузивно имао увид у Бриселу, расправљен је и усвојен на разини министара вањских послова овај мјесец, а у њему се подробно описују двије врста пријетњи с којима су суочене државе у југоисточном хрватском сусједству: дестабилизирајуће понашање Русије и растући екстремизам и радикализација као посљедица повратка страних бораца из Сирије и Ирака.

Промовирање стабилности

 

Не открива се подробније што значи да је савез спреман оперативно интервенирати, но извори неслужбено говоре да је нагласак на промовирању сигурности и стабилности те да не треба то ишчитавати као пријетњу, већ као поруку одвраћања потенцијалних пријетњи које ће NATO, очито је из те формулације, интензивно пратити на западном Балкану.

У документу се наводи бројка од „приближно 260 страних бораца” који су из БиХ отишли у борбу на страни терористичких организација ИДИЛ-а и Ал-каиде у Ираку и Сирији. Податак је то с краја 2015. године. Радикализација, насилни екстремизам и повратак страних ратника с фронте детектирани су као „значајан разлог за забринутост” у дијелу NATO-ова документа који говори о Босни и Херцеговини.

Ипак, такођер се наглашава да то није само проблем БиХ и западног Балкана, него да се државе у тој регији заједно с осталом Еуропом суочавају с растућим екстремизмом, радикализацијом и повратком страних бораца.

Кад је ријеч о другом разлогу за забринутост земаља чланица NATO-а ситуацијом на западном Балкану, у повјерљивом документу наводи се да је приступ Русије најчешће усмјерен према српском становништву у регији. Међу Србима руске поруке имају највећи одјек, додаје се у документу. NATO уочава „пораст руских активности на западном Балкану, које укључују дестабилизирајуће понашање“. Ријеч је, додаје се, о мјешавини политичких порука, изградњи веза с припадницима елита, инвестицијама у енергетски и медијски сектор…

Русија пружа и политичку и господарску подршку српском ентитету у БиХ како би потицала ометање еуроатлантског пута БиХ, закључује се у документу.

Предсједник РС-а Милорад Додик, према оцјени NATO-а, настоји поткопавати еуроатлантске интеграције БиХ, што се види и у недавном расписивању нелегалног референдума о Дану Републике Српске, али и у томе да његов ентитет одбија регистрирати војне некретнине.

Попис војне имовине у БиХ кључан је предувјет за активирање NATO-ова акцијског плана за чланство БиХ у том савезу (тзв. МАП), а досад је укњижено 25 војних некретнина у БиХ, но ниједна од 21 колико их је на подручју Републике Српске.

Додикову политику у NATO-у називају опструктивном. Један од главних изазова у БиХ је, сматра NATO, имплементирање одлука донесених на државној разини на разину ентитета.

У закључцима документа наводи се да NATO даје пуну подршку еуроатлантском путу Македоније и БиХ те да снажно подупире дијалог о нормализацији односа између Србије и Косова. Тај дијалог, који Београд и Приштина воде уз помоћ ЕУ, има позитиван учинак на регионалну стабилност, закључују у NATO-у и додају да је нормализација односа Србије и Косова повезана са стабилношћу цијеле регије.

 

Примјер Вучића


У дијелу документа који говори о Србији наводи се да је подршка Срба том војном савезу изнимно ниска, што је, наравно, посљедица NATO-ова бомбардирања Србије поткрај владавине Слободана Милошевића. Но, NATO препознаје потребу да потиче додатну, снажнију него икад прије, политичку сурадњу са Србијом.

Недавни посјет премијера Александра Вучића сједишту NATO-а наводи се као примјер на којем треба градити развој односа. NATO нема двојбе око тога да сви требају улагати напоре и подржавати побољшање регионалних односа на западном Балкану.

Повјерљиви документ израђен је почетком просинца у склопу проведбе закључака самита NATO-а у Варшави у српњу, а формулације у том документу усаглашене су између свих 28 држава чланица.

Кључни нагласци из NATO-ова извјешћа о ситуацији на западном Балкану:

1. Адресирати пријетњу

Нације западног Балкана морају адресирати пријетњу од растућег екстремизма и повратка страних бораца

2. Руски приступ

Приступ Русије често је усмјерен према српској популацији у регији, међу којом има и највећи одјек

3. Сурадња са Србијом

NATO ће потицати додатну политичку сурадњу са Србијом, снажнију него икад прије

4. Русија дестабилизира

Расту руске дестабилизирајуће активности. Ријеч је о мјешавини политичких порука, инвестиција у енергетски и медијски сектор и везама с елитама

5. Додиково подривање

Милорад Додик настоји подривати еуроатлантски пут БиХ кроз поступке попут нелегалног референдума или одбијања регистрирања војних некретнина

6. Подршка РС-у

Русија даје и економску подршку Републици Српској, потичући ремећење еуроатлантског пута БиХ

7. Подршка Македонији и БиХ

NATO даје подршку еуроатлантском путу Македоније и БиХ, као и дијалогу Београда и Приштине који позитивно утјече на регионалну стабилност

 

 

 

 

ИЗВОР: „Вечерњи лист“, Факти