ХАКЕРИ ИМАЈУ ЈОШ ДА УЧЕ: Ево како је Совјетски Савез 80их “хаковао” америчке писаће машине

Данас страхујемо од хаковања рачунара, камера, чак и телевизора, а руски шпијуни су осамдесетих година прислушкивали и писаће машине

 

Откако је Викиликс недавно објавио приближно 9.000 докумената из интернационалне базе ЦИА, на површину су испливали докази о многим уређајима које је агенција хаковала. Поред телефона и рутера, на мети су се нашли и паметни Самсунг телевизори.

Пројекат “Уплакани анђео” односи се на вирус који се убацује у унутрашњи компјутер Самсунг телевизора и када се активира, софтер користећи микрофон намењен за мењање канала гласом може да прислушкује просторију. Програм ради и онда када је телевизор угашен. 

Иако идеја о злоупотреби телевозора призива дистопијске страхове и оправдава све сумње да нас “прислушкују и прате свуда”, зачуђује и чињеница да је овај приступ ЦИА преузела од шпијуна из периода пре него што се интернет појавио. Пре него што су сви уређаји имали мале унутрашње компјутере, шпијуни су се довијали на разне начине да извуку информације из уређаја користећи се само магнетима и радио фреквенцијама.
Судећи по извештају Националне агенције за безбедност Сједињених Држава (НСА) из 2012. године, руски шпијуни су осамдесетих година развили електромагнетне бубице које су уграђивали у писаће машине и користили за слање информација док се на њима куца.
Бубице су откривене 1983. године и НСА је приликом њихове анализе открила да су оне представљале “велики напредак совјетске технологије”. Утврђено је да они могу бити коришћени у било ком електронском уређају. Ови импланти су први алектромагнетни уређаји које је НСА открила, јер се до тада сматрало да њихови противници из Хладног рата прислушкују искључиво путем микрофона сакривених у лампама и зидовима.

“Развијање ових бубица захтевало је стручњаке, време и новац”, стоји у саопштењу. “Сама производња компоненте захтевала је велику и модерну производњу са много запослених.”

Власти Сједињених Држава сматрале су да би прва на удару прислушкивача била америчка амбасада у Москви, па су спровели операцију “Пројекат револвераш”. Претражили су сваки електронски уређај у амбасади: писаће машине, штампаче, компјутере, фотокопир машине… У принципу све што ради на струју.

 

 

 

 

 

Намера је била да се све пронађене бубице замене новим, а да се онда пошаљу у Сједињене Државе на преглед. За истраживање опреме користили су ултразвук да упореде сваки уређај са стандардним. То је био дуг процес и извештаји наводе да су агенти радили даноноћно и да ни у једном уређају нису нашли ништа. Међутим, када је један истраживач прегледао ИБМ Селецтриц писаћу машину, пронашао је аномалију на једном од резултата ултразвука – додатни котур на прекидачу уређаја.

Након тога су се усмерили на проверавање свих писаћих машина у Совјетском савезу и запослене у америчким амбасадама широм источног блока едуковали како да бубице пронађу. Поред тога, покушавали су да открију на који начин су прислушкивачи направљени.

НСА је на крају установила да постоји пет различитих верзија импланата који су на разне начине користили напајање и компоненте. Урређаји су користили “магнетометре” да распознају која типка на машини је притиснута тако што је “механичку енергију удара дугмета претварала у магнетне сметње” које је слала радијским путем. Те сигнале би онда хватали оближњи пријемници који би онда преносили информације које се куцају у том тренутку.

Ово представља много комплекснији пример прислушкивања него данашње хаковање телевизора. Ако би данашњи хакери успели да претворе микроталасне рерне у видео камере, онда би можда могли да стану у ранг са руским хаковањем писаћих машина.

 

 

 

ИЗВОР: newsweek.rs