Гулен нам је инспирација, а не финансијер

Јелена Попадић и Ана Вуковић

 

 

 

школа

Приватна основна школа “Бејза” на Бановом брду

 

 

 

У једном од елитних делова београдског насеља Баново брдо, већ четири године ради приватна Основна школа „Бејза” чији директор Кемал Јилдиз пориче било какву везу са исламским проповедником Фетулахом Гуленом. Али, не пориче да је школу у Србији отворио надахнут Гуленовим учењем.

Турска амбасада у Камбоџи затражила је од власти те земље да затвори школе које су повезане са Фетулахом Гуленом, исламским клериком оптуженим да стоји иза неуспелог државног удара у Турској.

Да ли ће наредних дана исти захтев из Анкаре стићи и у осталих 150 држава у којима делује више од 1.000 образовних центара са милионима полазника?

Покрет Хизмет Фетулаха Гулена, један је од највећих исламских цивилних организација у свету, заснованих на верским уверењима и има читаву мрежу школских установа.

Према наводима Радио слободне Европе, у Босни и Херцеговини са Гуленом се повезује 15 образовних институција „Босна Сема”, мада представници ове организације одбацују било какву повезаност школа у Сарајеву, Бихаћу, Зеници, Тузли и Мостару са покретом Хизмет.

„Слободна Европа” тврди да и на Косову и Метохији делује мрежа школа, факултета, вртића иза којих стоји Гуленов покрет. Реч је пре свега о приватним основним и средњим школама „Мехмет Акиф” које раде у Липљану, Призрену, Ђаковици… Ове школе похађа више од 1.500 ученика.

Посредну или идејну везу са учењима Фетулаха Гулена, верује се, имају и поједине хуманитарне и образовне организације у Новом Пазару.

 

 

ИЗВОР: Политика