ГРАФИТ “АВ=УЧК”, КОМУНАЛНА ПОЛИЦИЈА И ЈА

Пише: Драган Крстић

 

Дана 29.08.2018, у јутарњим часовима приспео сам у престони Београд, “наоружан” црвеним спрејем, боје крви…ради асоцијације. 

Размишљао сам где да опалим, графит-протест, против капитуланско срамне, претерано сервилне и погубне политике, према КиМ. Које је још, макар и формално у власништву Србије, тј. свих нас 6,8 милиона, који смо деоничари.И који смо, по речима АВ, са мин. 80% против, његове погубне политике, предавања државног суверенитета, и територијалног интегритета, на 12,3% наше најбогатије покрајине. И препуштање у “ропство” 75.000 Срба јужно. Или опција, уз њихов масовни егзодус, етничко цишћење и тракторијаде, и колоне и збегове, ка београдском пашалуку, уз давања прида, мираза, Прешева и Бујановца.

Први пик, ми је био онај на Андрићевом венцу, где столује “наш” поглавица. Али, правно формално, он је по уставу скоро ненадлежан, за поклањање КиМ, те вођење преговора. Још је лице здања, са мало “публике”, пролазника. И реших, да изразим протест на фасади зграде ка улици Кнеза Милоша. Има полиције у цивилу, и униформи, али провућићу се некако. За тај подухват сам обуко најбољу кошуљу, и одело. Да се “замаскирам” и прођем као чиновник владе, неопажен.

Рачунао сам за кратку диверзију, саботажу спокоја и душевног мира учмале престонице, да ми је потребно до 10 секунди, за кратак графит, док ме не приведу. И би тако. Одлучих се на кратки, али по мени ефектни слоган “АВ=УЧК”. Велим ја, ако одем код тужиоца, за изазивање “немира”, повадићу се да је терористичку УЧК и њене вође АБОЛИРАО, управо “наш” председник. И не само аболирао, већ и подигао на пиједастал себи равних партнера. Ја кући спремио ранац, за “сваки случај”. Кажем, добро би ми дошао одмор. Ове године, нисам нигде ишао. Још бих нахватао публицитет, медијску пажњу, блаћење од вођиних керова из таблоида, и са тв, портала, које би после утужио. Утужио би и државу, за неосновано притварање, и узео лаки кеш. Контам ја, ту моју економску добит, са “рекламом”, и кажем, одлично је, СТАРТУЈЕМ.

Image result for covek sa kapuljacom

Међутим, све је пошло “наопако” по моје планове. Када су ме заскочили, почела је стандардна процедура, легитимисања. Нешто се домунђавају, зову тужиоца, шефове.

Воде ме у станицу Савски венац, на разговоре. Видим ја већ у путу, да ми се искундачио првобитни план, не потражује ме тужиоц, већ време проводим у мемљивом подруму, после давања службене белешке. Дуго сам се тамо задржао, вероватно, преваспитно, на тврдој клупици. Да би за то време звали политички врх, за консултације, директиве и смернице.

На крају ме је “само” комунална полиција ошурила са рачуном од 10.000 дин. за графит димензија 50 цм висине са 70 цм дужине. Очекивао сам да ме само опомену, или казне са 2 до 3 хиљаде, јер су брзо опрали, без икаквих оштећења. Да тако убиру приходе, за све графите по зидовима, зградама, хаусторима, мостовима, Бгд. би био у нивоу Сингапура. На казну ћу улозити приговор и жалбу. Јер није то вандализам, већ уметнички перформанс, крик, вапај, очајног грађанства, које тихо болује, због неправедних политичких одлука, које се доносе противуставно, кршећи и међународну Резолуцију 1244 СБ УН. Мислим да би то требало бити довољно за аболицију, и поништење решења комуналне полиције. Јер, је то класичан рекет.

Око КиМ се узмувао и Сорош јуниор, разни шеици, белосветски лешинари. Ако вођа не устукне, не ревидира своје ставове, и не објасни народу да ће подићи ручну, следећи пут, ћу га потражити и посетити у палати. За неки следећи политичко-уметнички перформанс. То је неки минимум, који могу жртвовати, за виши циљ.

Комуналци овим чином=фактуром, вреднују дигнитет и интегритет високих државних дужносника, на вредност и цену, ону песму, Боре Чорбе о клозету, “Два динара друже”. Ипак, мислим да наши заступници, вреде мало више.

Прилог “дружења” са надлежним органима је доле

 

У Нишу,

29.08.2018.

Центар за људска права и демографију “CLAMP” Ниш