ГЕОПОЛИТИКА УЏБЕНИКА: У молдавским основним школама уместо своје румунска историја. Букурешт исту политику најављује и према Власима у Источној Србији!

  • У  нова два уџбеника историје постоји тема «Молдавија и послератни период», а све је представљено као Молдавија и Румунија у послератном периоду. Према овим уџбеницима Молдавија и Румунија су већ уједињене у једну државу – Румунију!
  • Штампане су и мапе (географске карте) где нема граница између Молдавије и Румуније
  • Из Румуније стижу вести да исту политику Букурешт жели да примени и на Влахе у Србији, тј. да Власи источне Србије уче румунску историју, а не историју Србије и Срба
  • Звог тога експерти тврде: у молдавским уџбеницима историје нема истине, а у уџбеницима географије нема науке

 

У Молдавији већ неколико година на почетку школске године учитељи и родитељи негодују због необјективних школских уџбеника.  То се посебно односи на књиге из историје, предмета као што је “Историја Молдавије” нема, а уместо националне историје изучава се “Историја Румуна”. У оквиру овог предмета ђаци уче и о молдавској историји и то је главни проблем (како је она приказана).

Нови уџбеници за 9. и 12. разред усвојени су пре две године и уместо историје имамо различите идеолошке конструкције које негирају идентитет Молдовљана. На пример о Другом светском рату има само четири странице, а СССР и није победник, него изазивач агресије на Немачку.

У поменута два нова уџбеника постоји тема «Молдавија и послератни период», а све је представљено као Молдавија и Румунија у послератном периоду. Према овим уџбеницима Молдавија и Румунија су већ уједињене у једну државу – Румунију! Такође су штампане мапе (географске карте) где нема граница између Молдавије и Румуније. Због тога молдавски експерти оцењују у уџбеницима историје нема истине, а у уџбеницима географије нема науке.

Такође у уџбеницима се говори негативно о СССР-у, са чиме се већина Молдовљана уопште не слаже.

Остали уџбеници су стари око 10 до 15 година, јер нови нису припремљени.

Други проблем је терминологија. У уџбеницима је мноштво термина које ученици не разумеју, преноси молдавски Спутњик.

 

О проблему румунизације Молодвљана и Срба може се детаљније упознати у књизи “Румунија и румунизација Срба”

НАРУЏБИНЕ НА ТЕЛЕФОН 064/224 334 9

 

 

ИЗВОР: Центар академске речи