ГЕНИЈАЛНО: Тинејџер претпоставком открио изгубљени град Маја

Петнаестогодишњак је након открића постао најмлађа звезда Канадске свемирска агенције (ЦСА), НАСА и Јапанске свемирске агенције (ЈАXА), а о његовом достигнућу писали су најпрестижнији научни часописи.

Вилијам Гадури, 15-годишњи Канађанин, пронашао је претходно непознат мајански град само на основу генијалног резоновања. Тинејџер је претпоставио да су Маје бирале локације за своје градове према положају сазвежђа, услед чега је закључио да мора постојати још један неоткривен град на мексичком полуострву Јукатан.

Сателитски снимци потврдили су његову хипотезу.

Гадури је након открића постао најмлађа звезда Канадске свемирска агенције (ЦСА), НАСА и Јапанске свемирске агнеције (ЈАXА), а о његовом достигнућу писали су најпрестижнији научни часописи.

Као велики заљубљеник у мајанску културу, млади Вилијам је 22 мајанска сазвежђа пронађена у спису “Мадридски кодекс”, преко Google Earth-а унео на мапу полуострва Јукатан. Тада је приметио да се звезде подударају са положајем чак 117 мајанских насеља, као и да најсјајније од њих одговарају најважнијим мајанским градовима.

Пре Гадуријевог открића, ни један научник није приметио везу између звезда и положаја градова.

Проучавајући мапу, Вилијам је приметио да у једном од сазвежђа које чине три звезде, постоје само два откривена града, односно да један фали. Тако је претпоставио да мора постојати један неоткривен град, а уз помоћ сателитских снимака разних свемирских агенција, потврђено је постојање пирамиде и најмање 30 грађевина на месту које је Вилијам обележио.

Овај средњошколац не само да је пронашао нови мајански град, већ вероватно и један од највећих до сада откривених.

Млади научник назвао је место K’aak’ Chi’, што значи “ватрена уста”.

“Нисам разумео зашто су Маје градиле своја насеља тако далеко од река, на неплодној земљи или у планинама. Морао је да постоји неки разлог, а како су обожавали звезде, пало ми је на памет да проверим да ли то има везе једно с другим. Био сам изненађен и узбуђен када сам схватио да најсјајније звезде одговарају највећим градовима. Када ми је др. Ла Рок рекао да су пронашли пирамиду и тридесет структура, то је било невероватно”, рекао је Гадури за Ле Журнал Монтреал.

Мексички археолози који ће предводити прву експедицију на локалитет рекли су да ће водити младог Вилијама са собом, што ће, како је признао, бити остварење његовог дугогодишњег сна.

 

 ИЗВОР: Newsweek.rs