ГЕНЕРАЛИ НАТО: У чему је главни проблем борбене спремности Алијансе?

Група војних стручњака припремила је и 26. фебруара 2016. године представила документ о борбеној способности НАТО-а. У документу је борбена готовост критикована и оцењена као незадовољавајућа, пише лист Financial Times.

Компетентност аутора је несумњива. Ради се о шесторици људи, од којих су троје били до скора високопостављени функционери. Један је бивши секретар Алијансе Јап де Хооп Схефер, други бивши заменик врховног главнокомандујућег уједињених оружаних снага НАТО у Европи, британски генерал Ричард Ширеф, а ту је и бивши министар одбране Италије и бивши председник војног комитета блока Џампало ди Паола.

У извештају се каже да су војске многих кључних чланица Алијансе „страдају од недостатка новца“. У Немачкој, на пример, од 31 хеликоптера Tiger, само 10 може да се користи, а од 406 оклопних транспортера – само 280.

Што се тиче моралне спремности НАТО војника, известиоци су нагласили да „укључивање међу војнички састав лица нетрадиционалне сексуалне оријентације умањује борбену готовост“.

Остатак извештаја још није процурио до јавности, али се претпоставља да има и других проблема.

 

 

ИЗВОР: Центар академске речи