ГЕН ЈЕ ЧУДО: Скоро трећина оних који се изјашњавају као Црногорци себе сматра Србима

  • Двије независне студије, Црногорска национална изборна студија (2016) и Стратегије симболичне изградња нација на Западном Балкану (2014), измјериле су да 28-29 одсто националних Црногорца на питање “Да ли сматрате да су Црногорци у суштини Срби?” одговара са “Да”

 

                                                заставе Србије и Црне Горе

 

Упркос континуираној антисрпској хистерији и хајци црногорског режима, а све са циљем да српски народ у Црној Гори буде асимилован, креаторима тог наума ствари баш не иду од руке.

Тако и режимска истраживања указују да готово 30 одсто оних који се национално изјашњавају као Црногорци себе доживљавају “у суштини” Србима.

У прилог томе говоре двије независне студије, Црногорска национална изборна студија (2016) и Стратегије симболичне изградња нација на Западном Балкану (2014), које су измјериле да 28-29 одсто националних Црногорца на питање “Да ли сматрате да су Црногорци у суштини Срби?” одговара са “Да”!.

Ако поједноставимо ствари, то би онда значило, да минимум сваки четврти Црногорац суштински гаји неки облик српског идентитета.

Свакако да су ови подаци поразни за креаторе новог црногорског идентитетског кода, који се базира на негирању било каквих веза са Србима, односно да је Црна Гора одувијек своја, самобитна и довољна, да са Србијом и српством готово и нема никаквих историјских, националних и културних веза. Иде се дотле да поједици тврде да Црногорци и нијесу словенског поријекла.

На сваки начин покушавају се сакрити историјске чињенице. Подсјећамо, по попису из 1909. године, у Књажевини Црној Гори се скоро 95 одсто становника изјашњавало као – Срби. Послије објаве рата Аустроугарске Србији, Црна Гора је одмах објавила рат црно-жутој монархији. Слиједи славна Мојковачка битка јануара 1916. када Црногорци бране одступницу српској војсци преко Албаније, а по завршетку Првог свјетског рата, долази до славне Подгоричке скупштине 1918. на којој се доноси одлука о уједињењу Црне Горе и Србије.

попис становништва                                                                  попис становништва

 

Актуелна црногорска власт прогласила је ништавним одлуке Подгоричке скупштине, желећи и на тај начин да покаже како данашња Црна Гора нема никаквих додира са традиционалном Црном Гором.

Ипак, и поред прекрајање и фалсификовања историје, поништења српског наслеђа Црне Горе, насилног увођења црногорског језика и идентитета, велики дио Црногораца успијева да се одупре тој хајци, односно да остане вјеран својим коријенима.

 

ИЗВОР: ИН4С