Галијашевић: Трговина оружјем и пораст турског утицаја разлог посјете шефа ЦИА-е

Стручњак за борбу против тероризма Џевад Галијашевић каже да постоје два разлога за посету директора ЦИА Сарајеву, борба против трговине наоружањем и Турска.

“Резултати акције Интерпола, у којој је ангажовано до 5.000 полицајаца, мада веома скромни, су значајни, јер је ријеч о оружју које је било у промету и које се кретало према Западној Европи”, рекао је он и напоменуо да је заплењено оружје из БиХ директно ишло према пунктовима “Исламске државе” у Западној Европи.

Бренан је у ненајављену посјету БиХ дошао директно из Ријада, а како се очекује ,он ће се састати са званичницима безбједносних служби у БиХ.

Медији у БиХ јавили су раније током дана да су у Сарајеву од јутрос “невиђене” мјере безбједности, а кретање Бренана држи се у потпуној тајности. Такође, није познато колико ће он остати у БиХ.

Галијашевић је за бањалучке медије навео да је влада Саудијске Арабије дала Бренану обавештајне податке о појачаном и врло негативном деловању Турске на подручју БиХ са становишта безбједности.

“Ријеч је о појачавању турских борбених ефектива кроз операцију `Алтеа`, а појачано је и обавјештајно дјеловање. Безбједносне службе на заједничком нивоу непоуздане су у праћењу надзора таквог деструктивног деловања”, нагласио је он.

Очигледно је турска намјера, каже он, о чему постоје подаци и у Ријаду, да притисне Европу избјегличким таласом и учини је нестабилном да би изнудила повластице које жели да добије у преговорима с Њемачком.

“Ову појачану активност Турске прати и појачана активност иранске службе, која исто има одређену подршку са врха СДА, конкретно од њеног председника Бакира Изетбеговића, што изазива додатну забринутост САД”, истакао је он.

Галијашевић је подсјетио да је Бренан у писму од прије годину дана тадашњем предсједавајућем Предсједништва БиХ Младену Иванићу назначио интерес САД за избор новог директора Обавјештајно-безбједносне агенције и рекао да то не би смјели бити исламисти, већ поуздани људи.

“Међутим, Изетбеговић је гурнуо `прст у око` Бренану избором Османа Мехмедагића Осмице, особе која је прошла обавјештајне специјалне обуке у оквиру посебног НАТО програма, али у Турској, и која је била повезана и са тајном полицијом АИД у рату, и има врло негативно учешће у неким злочинима”, рекао је он.

Галијашевић сматра да је ситуација сада кулминирала и да САД не желе више да се замајавају са “шоуменима из Министарства безбједности БиХ и Сипе”.

“САД жели конкретну акцију која подразумјева проналазак веће количине складишта наоружања и опреме коју користе исламисти, пресјецање токова финансирања у БиХ, адекватније мјере надзора над исламистичким групама и спречавање пропаганде која се овде несметано одвија”, рекао је он.

Наводећи да до сада тога није било, Галијашевић је подсјетио да је било само спектакуларних акција попут операција “Свијетлост”, “Дамаск” и сличних које су за резултат имале никакву казнену политику и показале да терористи, исламисти и радикални лица повезана с Ал Каидом и “Исламском државом” могу то некажњено да раде.

Он је подсјетио и на пресуде Абдулаху Фатиху Хасановићу и Емину Хоџићу због учешћа на страним ратиштима, а које су исплатили новцем, тако да неће “лежати ни дана”.

“Сви ти разлози су кулминирали након акције Интерпола и након добијања обавјештајних података из Саудијске Арабије”, закључио је Галијашевић.

 

ИЗВОР: Прессрс