ГАЛИJАШЕВИЋ: БиХ извор потенциjалних безбедносних проблема

Члан експертског тима jугоисточне Eвропе за борбу против тероризма Џевад Галиjашевић оценио jе да jе Босна и Херцеговина извор многих безбедносних проблема у региону, наводећи да из те земље одлази наjвећи броj бораца на ратишта на Блиском истоку.

Галиjашевић, говорећи о безбедносноj ситуациjи у региону, а након наjновиjих напада у Францускоj, каже да се у овом моменту у ту земљу са ратишта и враћа наjвећи броj људи, коjи могу бити потенциjална претња.

Oн додаjе да развоjу терористичких организациjа и нестабилности у региону погодуjу и недовољно развиjене безбедносне агенциjе и политичке прилике због коjих jе борба против тероризма у региону у другом плану.

„Tо jе слика Балкана, од Mакедониjе до Сараjева, и ако дође до развоjа терористичких организациjа може се поновити оно што се дешава на улицама Француске и у региону“, рекао jе Галиjашевић за Танјуг.

Kаже и да међунационални односи и политике коjе се воде из Сараjева доприносе да борба против тероризма буде у другом плану и да се „многе опасне особе крећу Балканом“.

Галиjашевић каже да jе терористички напад у Ници реакциjа исламистичких организациjа, коjе губе своjе наjважниjе ратове, покушаваjу да пренесу тежиште сукоба и да казне оне од коjих губе.

Француска jе рањива мета, jер њене безбедносне агенциjе очито нису на нивоу коjи треба да гарантуjе заштиту француским држављанима и држави и зато се ти напади наjвише и дешаваjу на тлу Француске“, рекао jе Галиjашевић, коjи сматра да jе последњи напад у Францускоj био очекиван.

Oн подсећа да се у последњих 18 месеци у БиХ десило неколико терористичких напада – убиство полицаjца у Зворнику, напад на полициjу Републике Српске, те напад на оружане снаге БиХ, коjи се десио у Сараjеву, као и напад на начелника Штаба заjедничке команде, генерала Aнту Jелача у тунелу Салаковац.

 

 

ИЗВОР: Танјуг