„ФАКТИ“ О „КАИНУ“: Данашњи Каини издају своје државе и доводе у тежак положај милионе сународника

Појавио се вредан зборник научних радова“ Будућност словенских држава“

 

  • Евроатлантске интеграције представљају и раздржављење оних држава које уђу у овај процес, што значи и денацификацију и стварање нације Еврољпана. На другој страни, евроазијске интеграције говоре о држави-цивилизацији, која, насупрот евроатлантизму, омогућава даљи развој нација и народа
  • Руси успешно обнављају своју државотворност и мисију евроазијства, док остали Словени, укључујући Пољску и друге словенске државе у Европској унији, уколико ова наддржавна творевина опстане, немају перспективе, јер ће бити сведене на регије, а национални идентиетет „европеизован”

          

          ВРЕМЕ када су Срби (и други Словени) имали јаке државе – остаје време лепих успомена, великих подвига и развоја културе и националног идентитета. Данас то више није тако.

          Зато смо, свесни државотворног капацитета Словена, па тако и Срба, поставили питање свим оним који су требали да брину о држави (не мислимо само на војнике и полицајце), већ, пре свега на политичаре и елиту: „Где ти је држава, Каине?”.

          Каин је овде метафора: издајника, братоубице. Јер, издајом државе, Каини ако не убијају на стотине хиљада људи, а оно постављају у веома тешке услове живота милионе. За њихову патњу, неко је, свакако, одговоран!

Свесни смо да државотворни вакуум и денацификација нису обухватили целокупни словенски свет – Руси, на пример, успешно обнављају своју државотворност и мисију евроазијства, док остали Словени, укључујући Пољску и друге словенске државе у Европској унији, уколико ова наддржавна творевина опстане, немају перспективе, јер ће бити сведене на регије, а национални идентиетет „европеизован”.

          Тако се показује да евроатлантске интеграције представљају и деетатизацију оних држава које уђу у овај процес, што значи и денацификацију и стварање нације Еврољпана.

          На другој страни, евроазијске интеграције говоре о држави-цивилизацији, која, насупрот евроатлантизму, омогућава даљи развој нација и народа. Због тога не изнеђаје глобална популарност руског председника Владимира Путина који све више постаје планетарна персонификација отпора разарајућој глобализацији и неолибералној идеологији.

          Зато је Центар академске речи (www.carsa.rs)  позвао научнике из словенског света да изложе своја размишљања о теми будућности словенских држава, јер, постоји мноштво аргумената да није дошло време да се човечанство одрекне државе. Насупрот, држава има трајну вредност, те се вреди борити за њену „рехабилитацију”.

          Пристигле радове (15) приређивач је разврстао у три поглавља (Држава, Државотворност Словена у 21. веку и државотворне дилеме).

          Читаоци ће, наравно, (критички) судити о успеху научника. Но, има одличних анализа.

          Читаоцима скрећемо пажњу на крајње занимљиве радове Владимира Голубева (Држава као дар Господа), Игора Андрушкевича (Дегенерација државе у савременој цивилизацији), Рустема Вахитова (Национална држава или држава-цивилизација), Дмитрија Е. Музе (Словенски свет у XXI веку: нови изазови и перспективе), Ирине А. Василенко (Идеја државе и државности у руској политичкој култури), Душана Пророковића (Однос средњоевропских словенских држава према Русији: поглед из угла геополитике) и Милоша Кнежевића (Словени између Москве и Брисела).

          (Зборник је штампао Центар академске речи, Шабац, а може се наручити на телефон 064/2243349)

 

ИЗВОР: Факти