Ево која имена за децу су била НАЈПОПУЛАРНИЈА у 2017. години у Београду

Марија Антонијевић

 

 

Софија и Лука су најчешћа имена која су Београђани давали својој деци током 2017. године, показују подаци Секретаријата за управу – Сектор статистике.

ФОТО: Robert Getel / RAS Srbija     Више беба у српским породилиштима

 

Новопечени родитељи се најчешће одлучују за интернационална имена која се могу изговарати лако свуда у свету, а која са собом носе неко значење. Тако након скидања Дуње са трона, Софија већ три године самоуверено влада у овој конкуренцији, док је Лука такође већ две године на првом месту, а чак 457 дечака у Београду је прошле године добило баш то име.

 

– Дуња, која је годинама била на првом месту, сада је на другом. Следе је Ана, која прошле године није била ни у првих десет, затим Сара, Милица и Нина. Маша је 2016. била на трећем месту, а сада је тек на осмом. Што се дечака тиче, подбацио је једино Петар, који је сада на 13. месту а био је на четвртом у 2016. Након Луке као најпопуларнијег имена, дечацима су се минуле године најчешће давала имена Стефан, Вук, Лазар, Филип и Никола – истиче Јово Самарџић из Секретаријата за управу – Сектор статистике.

Јелена, Слободан, Драгана, Зоран, који су ранијих година били у самом врху, полако одлазе у заборав, те се сада све ређе може чути да мајке дозивају децу тим именима.

Оно што Луку и Софију и даље држи на врху је и то што се лако изговарају свуда у свету. Софија је у чак 49 земаља света најпопуларније име јер се свуда исто изговара, али и због значења „мудра“ па га интелектуалци обично дају својим мезимицама.

 

Судећи према списку најпопуларнијих, стара српска имена која су носили наши велики владари никада неће изаћи из моде. Девојчице тако све чешће носе имена наших прабака, па се често на улици може видети понека Ленка, Петра, Калина и Даница.

 

ЕЛВИС, ЛЕОН, ЕДИСОН, ТЕОНА, ДАША…

 

Најчешћа необична имена која су се давала у Београду током 2017. била су – Миа и Лав.

– У последње време се деци дају и нека за наше поднебље несвакидашња имена. Дечацима Елвис, Леон, Леонардо, Емран, Мануел, Себастијан, Елмедин, Егзон, Едисон, а популарна су и кратка Јан, Вид, Лео, Тео, Ноа. Што се тиче девојчица то су Лара, Леа, Ника, Нора, Афродита, Деа, Ела, Теона, Зоја и Даша – каже Самарџић.

 

 

ИЗВОР: Блиц