Ево како је и чиме сиријска ПВО оборила 71 ракету – јесу ли јој Руси помогли?

МОЋНИМ СЕ СМАТРА ПВО СИСТЕМ ЈЕДНЕ ЗЕМЉЕ АКО ОБАРА ПРЕКО 60 ОДСТО РАКЕТА И АВИОНА

 

                                                                   Бук-М2

 

  • Портпарол америчког генералштаба (Комитета начелника штабова) – генерал Кенет Мекензи: „Сиријска ПВО није оборила ни један наш авион нити ракету. Верујем и да су све француске и британске ракете стигле до циља“
  • Начелник Главне оперативне управе Генералштаба РФ – генерал-пуковник Сергеј РУДСКОЈ: „Наша ПВО била је у режиму за ратно функционисање. Ловачка авијација је дежурала у ваздуху“
  • Бивши заменик команданта јединица ПВО Копнених снага Русије генерал Александар ЛУЗАН, који је више пута боравио у Сирији: Сиријци су пред сам рат купили ракетне системе Бук-М2 чија антена може да се подигне и на 22,5 метра висине, а то омогућава успешан „лов“ на крстареће ракете које лете на малим висинама. ПВО системи који немају такве антене могу гађати крстареће ракете које лете 15 метара изнад земље у пречнику 12-15 километара, а Бук-М2 и на 40-43 километра удаљености“
  • И бивши командант руске Четврте ваздушне армије генерал Валериј ГОРБЕНКО сматра да су Сиријци остварили „фантастичан успех“: Велике заслуге има Русија која је помогла Сирији да постави ефикасан систем ПВО. Можда смо им ми (прошле ноћи) негде помогли приликом лансирања… Не бих тврдио, али није искључено да смо им нешто шапутали“

 

ГЕНЕРАЛШТАБ Оружаних снага Русије саопштио је да су Американци, Французи и Британци Сирију тукли са 103 крстареће ракете, али да је сиријска ПВО оборила чак 71, иако их је Доналд Трамп унапред назвао „лепим и паметним“.

Овај фантастичан успех Пентагон, наравно, оспорава.

Портпарол америчког генералштаба (Комитета начелника штабова) – генерал Кенет Мекензи – изјавио је да ни један Tomahawk лансиран према Сирији „није имао проблем“.

Ово је био Мекензијев одговор на питање: да ли су све крстареће ракете „стигле до циља“.

Уследила су додатна питања, па је накнадно додао:

„Сиријска ПВО није оборила ни један наш авион нити ракету. Верујем и да су све француске и британске ракете стигле до циља“.

Навео је да је „сиријски режим“ испалио „око 40 ракета земља-ваздух“, али да је већина лансирања закаснила.

Руски војни врх је објавио да војни ресурси РФ у Сирији нису били ни на који начин укључени у одбијање напада. А Мекензи је рекао да не располаже подацима о функционисању руских система ПВО у време удара САД и њихових савезника.

Американци, дакако, никада неће признати колико ракета им је прошле ноћи оборила сиријска ПВО. А ни Париз и Лондон.

Међутим, војни врх Русије никада досад се није служио лажима и измишљотинама. Зато се одмах војним експертима наметнуло питање: колико је Русија помогла сиријским ракеташима да оборе 71-ну крстарећу ракету?

Начелник Главне оперативне управе Генералштаба РФ – генерал-пуковник Сергеј Рудској – признао је само да су руски системи ПВО из база Хмејмими Тартус пратили лансирања и лет ракета тројне западне агресорске коалиције, као и дејства авиона САД и Велике Британије:

„Наша ПВО била је у режиму за ратно функционисање. Ловачка авијација је дежурала у ваздуху“.

Министарство одбране РФ је, иначе, саопштило да су Сиријци за одбијање напада користили С-125С-200, „Бук“ и „Квадрат“ – ракетне системе произведене још у време СССР, пре више од 30 година.

 

    Међутим, постоје процене да су Сиријци, с обзиром да су оборили 71 ракету – користили и нека савременина ПВО оруђа.

Бивши заменик команданта јединица ПВО Копнених снага Русије – генерал Александар Лузан, који је више пута боравио у Сирији – поводом свега је рекао:

„Наши системи ПВО нису учествовали у одбијању напада јер су удари заобишли зону домета С-400С-300В4 и Панцир који су распоређени око база Хмејмим и Тартус. Нападачи су користили аеробалистичке ракете лансиране са авиона и крстареће ракете Tomahawk које су лансиране и са авиона, укључујући бомбардере B-1B, и са бродова. Обаране су и једне и друге“.

Лузан сматра да је сиријска ПВО „прилично моћна“ и указује да су њена главна снага ракетни системи Бук-М2, које је Дамаск купио од Русије уочи почетка грађанског рата.

Лузан додатно указује: „За Сиријце је важно што Бук-М2 располаже и радаром за обележавање мета и навођење ракета на њих. Тај радар има антену која може да се подигне и на 22,5 митра висине, а то омогућава успешан „лов“ на крстареће ракете које лете на малим висинама. ПВО системи који немају такве антене могу гађати крстареће ракете које лете 15 метара изнад земље у пречнику 12-15 километара, а Бук-М2 и на 40-43 километра удаљености. То му – док се крстарећа ракета приближава – омогућава да је гађа и неколико пута, а свака Бук-М2 мође да истовремено гађа четири циља“.

Руски генерал указује да један дивизион чини таквих шест ПВО система што му омогућава да једним плотуном потенцијално обори до 24 крстареће ракете. Због великог домета – и 30-40 укупно.

Лузан напомиње и да је Сирија пред почетак рата добила и ракетно-топовске системе Панцир-С1 који немају високе антене, али реагују за фантастично време па обарају крстареће ракете и са малог растојања.

Он сматра да су управо ова два система најзаслужнија за обарање 71 ракете нападача.

И бивши командант руске Четврте ваздушне армије – генерал Валериј Горбенко – сматра да су Сиријци остварили „фантастичан успех“.

Он указује да се моћним сматра систем ПВО који обара више од 60 одсто лансираних ракета противника.

Горбенко је уверен да велике заслуге за успех има Русија која је помогла Сирији да постави ефикасан систем ПВО. Још је, помало загонетно, додао:

„Можда смо им и ми негде (прошле ноћи) помогли приликом лансирања… Не бих тврдио, али није искључено да смо им нешто шапутали“.

Оба генерала сматрају да је ноћашња битка „златни рудник“ за руске С-300 и С-400 који су откривали и пратили ракете нападача и прикупљали податке који могу имати велику вредност у реалном конфликту са земљама америчке коалиције.

Американци први пут користили ракете AGM-158 JASSM

ЗАПАДНИ медији су објавили да су Американци за удар по Сирији први пут користили високопрецизну крстарећу ракету ваздух-земља AGM-158 JASSM.

Портал The Drive објавио је фотографију са тим ракетама на надзвучном бомбардеру B-1B.

На фотографији се виде три такве ракете, а њихово коришћење је омогућило лансирање изван сиријског ваздушног простора.

Свака таква ракета кошта неколико стотина хиљада долара.

 

 

ИЗВОР: Факти