ЕУрокрем

brankica-spasenic-press

                Бранкица Спасенић

 

 

Босна и Херцеговина је на прагу Европе! Након неколико година константних негативних извјештаја и критика иних европских извјестилаца, сезона 2014/2015. донијела је радикалан заокрет! Направљени су позитивни помаци, крупни искораци ка европској породици, а са оваквим тенденцијама, исијавање реформског заноса из БиХ, поред Кинеског зида, ускоро би се могао видјети и из свемира. Питате се – какви искораци? Обратите се Ларс-Гунар Вигемаку. Немам појма, а све и да на овим ступцима препишем детаље из бриселског извјештаја о напретку БиХ, ништа ново не бисте сазнали нити бисте добили иједну конкретну законску, економску или социјалну чињеницу. Напротив.

Споменути извјештај више личи на прокламовање квазинапретка, мотивациони говор и ширење лажног оптимизма, него на документ који фактографски поткрепљује еуфорични реформски занос и наводни напредак БиХ у процесу европских интеграција. У неколико реченица спомиње се усвајање транспортне политике и “јасан напредак у одређеним питањима”, па “бла-бла-бла” дио, а онда се настављају оцјене да “много ствари треба урадити у области владавине права”, да је “јавна управа прегломазна”, да “Устав БиХ није усаглашен са Европском конвенцијом о људским правима”, да “у јавној администрацији постоји висок ниво политизације”, да “што прије треба објавити резултате пописа из 2013. године”…

Предсједник Наше странке Предраг Којовић дао је врло интересантну оцјену овог садржаја, у којем позитивни тонови упућени БиХ, одају утисак да нас ЕУ посматра као државу са посебним потребама.

– Ријеч је о педагошком методу, који примјењују наставници који хвале лоше ђаке, вјерујући да ће их то мотивисати да буду бољи, а занемарујући могућност да ће они наставити с том праксом фиктивног напретка, очекујући и убудуће неосноване похвале – примијетио је Којовић.

Политика међународне заједнице у БиХ одавно је окарактерисана као “штап и шаргарепа”, али су овога пута европски званичници домаћим политичарима умјесто зечје хране, понудили ЕУрокрем. Ако су то добили за стављање потписа на списак лијепих жеља, сабраних у дјелу “Реформска агенда”, онда би требало сачекати (надам-се-да-до-тога-неће-доћи) пропорционалну казну за неиспуњавање преузетих обавеза, па процијенити јесу ли склонији евроскептицизму или еврофанатизму.

 

 

ИЗВОР: Прессрс