ЕКСПЕРТ ЗАВРШИО СТВАР И НЕСТАО: Лазар Крстић задужио Србију за две и по милијарде евра

БЕОГРАД – За само шест година четири министра финансија Мирко Цветковић, Млађан Динкић, Лазар Крстић и Душан Вујовић увећали су јавни дуг Србије за 13,4 милијарде евра, а њихово задуживање већ је кренуло да стиже на наплату, па ће тако грађани Србије до краја 2017. морати из пореза да обезбеде чак 13 милијарди евра.

Толико ће их коштати олако узимање кредита од 5,4 милијарде евра у поменутом периоду, али и пакета еврообвезница, чијом смо се продајом задужили у приближно истом износу.

Статистика каже да нас је највише задужио Мирко Цветковић, коме се на леђа ставља скоро 100 од укупно 167 кредита, које смо од 2008. године до данас узели од светске и комерцијалних банака, али и ЕБРД и ММФ, док остатак дели тројац у саставу Динкић, Крстић и Вујовић, који су сукцесивно водили државне финансије после 27. јула 2012. Вицешампион у задуживању је Млађан Динкић, који је за нешто више од годину дана министровања задужио државу за више од три милијарде евра, док се његовом наследнику Лазару Крстићу на терет ставља око две и по милијарде.

Судећи по ономе што најављује актуелни министар Душан Вујовић, да ће нас до краја новембра задужити путем продаје еврообвезница за још две милијарде евра, заједно са милијардом арапског кредита, која му је већ укњижена, могао би врло брзо да превазиђе рекордера Мирка Цветковића.

Неке од Цветковићевих кредита и задужења морамо да платимо ове године, и то у вредности од 5,3 милијарде евра. Наредне године по основу кредита и обвезница све четворице министара морамо да обезбедимо 3,2 милијарде евра, док 2016. на наплату стиже око три милијарде. Нешто боља ситуација предвиђа се за 2017. годину, кад би требало да сервисирамо око две милијарде евра.

 

 

 

ИЗВОР: Правда