ЕКРАНИ ДЕЛУЈУ НА МОЗАК

  • Деца која мање играју видео игрице и краће се задржавајући гледајући у свакојаке екране имају другачији мождани склоп, наводи студија Националног института за здравље САД (NIH). У току истраживања откривено је, наиме, да се деветогодишњацима и десетогодишњацима који су проводила више од седам сати дневно уз разноразне електронске уређаје прерано истањио слој мозга који утиче на памћење, пажњу, опажање, мисли, језик и свест

 

Проучавање на Макгил универзитету прво је те врсте које указује на везу између дебљине мозга и повећања квоцијента интелигенције (IQ). Научници признају да још не знају да ли су промене узроковане  дужином времена проведеним пред екраном и да ли је то лоше или није. Снимци мозга 4.500 деце обелоданили су да су се испитаницима који су проводили више од два сата дневно пред екранима погоршали резултати на тестовима из језика и расуђивања.

Крајњи циљ проучавања јесте да се установи на узорку од 11.000 деце да ли дуготрајно коришћење свакојаких екран изазива зависност. Подаци ће бити д године. Према постојећим смерницама, деца од 24 месеца или млађа треба, углавном, да се држе даље од екрана, а оној од две до пет година да се ограничи коришћење електронских справица највише на сат дневно.

 

ИЗВОР: galaksijanova